CEO ZAPAD IMA DA DRHTI Otkriven Putinov "kec iz rukava"
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Rusija je obećala reakciju na moguću konfiskaciju zapadnih zemalja - to bi moglo da ih košta najmanje 288 milijardi dolara, izračunale su RIA Novosti na osnovu nacionalnih statistika zemalja.

Prema poslednjim dostupnim podacima, direktna ulaganja Evropske unije, G7, Australije i Švajcarske u rusku ekonomiju su na kraju 2022. godine iznosila je 288 milijardi dolara. Štaviše, uzimajući u obzir zabranu povlačenja sredstava iz zemlje od strane stanovnika, iznos bi mogao značajno da poraste zbog transfera ovih sredstava na račune tipa „C“.

EU ima 223,3 milijarde dolara imovine, od čega Kipar poseduje 98,3 milijarde dolara, Holandija 50,1 milijardu dolara, a Nemačka 17,3 milijarde dolara. U prvih pet najvećih evropskih investitora u rusku ekonomiju su i Francuska (16,6 milijardi dolara) i Italija (12,9 milijardi dolara). Na preostale zemlje otpada još 28,1 milijardu dolara.

Među državama G7, Britanija je bila najveći investitor u rusku ekonomiju, sa imovinom u Rusiji koja je na kraju 2021. godine iznosila oko 18,9 milijardi dolara, prema poslednjim dostupnim podacima. Sjedinjene Države su imale 9,6 milijardi dolara imovine na kraju 2022. godine, Japan je imao 4,6 milijardi dolara, a Kanada 2,9 milijardi dolara.

Investicije iz Švajcarske i Norveške na kraju 2022. iznosile su 28,5 milijardi dolara, odnosno 139 miliona dolara. Australija je krajem prošle godine imala 683 miliona dolara ulaganja u rusku ekonomiju.

Zapadni političari su više puta pozivali na izradu predloga za korišćenje zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje Ukrajine , uključujući pretnje njihovom konfiskacijom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Moskva ne isključuje kontramere , ako se ova ideja ostvari .

RIA Novosti je u svojim proračunima koristila podatke ovih zemalja o direktnim ulaganjima u rusku privredu. Direktne investicije su ulaganja u preduzeća koja obezbeđuju kontrolu nad najmanje deset odsto njenih akcija ili kapitala.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Weistom

22.01.2024 15:40

Ruski presednik je jadan covek koji vodi svoj narod u propast, imali smo i mi slocnog ,pa znamo sta je bilo i kako se zavrsilo