Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj danas predstavlja mirovni plan u Briselu.

 

Žestoke borbe nastavljene su u Kan Junisu. Izraelske odbrambene snage proširiće kopnenu ofanzivu u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, istovremeno, izjavio je da Tel Aviv odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u palestinskoj enklavi.

Kraj bloga

23.00 - Novi vazdušni udari SAD i Velike Britanije na položaje Huta

SAD i Velika Britanija započele su zajedničke vazdušne napade na ciljeve Huti u Jemenu, potvrdili su američki zvaničnici Bi-Bi-Si-ju i Si-Bi-Es Njuz-u.

Udari su usmereni na niz ciljeva, uključujući radare, rekli su zvaničnici.

22.10 - IZRAEL PONUDIO HAMASU PRIMIRJE! 

Celu vest možete pročitati OVDE.

21.17 - IDF: Poginula trojica izraelskih vojnika u Kan Junisu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saošptile su da su još tri njihova vojnika ubijena u zasedi u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze.

Navodi se da se radi o mladićima starim 27, 24 i 22 godine, a sva trojica su bila pripadnici 202. Bataljona, naveo je Džeruzalem post.

Ukupan broj ubijenih izraelskih vojnika od početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra tako je porastao na 535, naveo je IDF.

20.28 - Gaza ponovo bez interneta i telefonskih veza

Telekomunikacione i internet usluge ponovo su, po 10. put, prekinute u Pojasu Gaze.

"Sa žaljenjem objavljujemo da su telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze prekinute", navodi se u saopštenju palestinskog operatera telekomunikacionih usluga "Paltel", prenosi RTS.

19.20 - NAPADNUT AMERIČKI BROD!

Stigla jeziva objava sa Bliskog istoka

18.18 - Žestoke borbe u Kan Junisu

Vode se žestoke borbe dok IDF pokreće novu, veliku ofanzivu na zapadnu oblast Kan Junis u južnom pojasu Gaze.

Četiri brigade, predvođene 98. divizijom, uključene su u ofanzivu koja je počela juče serijom vazdušnih udara na lokacije Hamasa u toj oblasti. IDF ima za cilj da demontira Hamasov vojni okvir u oblasti Kan Junis novim pritiskom.

Od jutros je oko 50 operativaca Hamasa, uključujući nekoliko komandanata, stradalo tokom borbe sa jedinicama Komandosa, Padobranaca, Givatija i 7. brigade. Vojnici su opkolili izbeglički kamp Kan Junis i prodilu u grad, gde se nalazi nekoliko lokacija Hamasa.

Ofanziva će verovatno trajati još nekoliko dana, što će uključivati napade IDF-a na ključna uporišta Hamasa, ispostave i infrastrukturu u toj oblasti. Područje Kan Junisa, za razliku od većine delova severne Gaze, ima mnogo civila u skloništima. IDF kaže da je svesna mesta na kojima se civili kriju, zajedno sa bolnicama, i da će raditi na tome da izbegnu štetu dok deluju.

17.26 - Američki viceadmiral: Iran direktno umešan u napade Huta na teretne brodove

Iran je vrlo direktno umešan u napade jemenskih Huta na teretne brodove u Crvenom moru, nakon izraelskog napada na palestinski Hamas, rekao je komandant američke mornarice za Bliski istok, viceadmiral Bred Kuper.

On je potvrdio da su se napadi povezani sa ranijim iranskim pretnjama, koje su se ticale samo Persijskog zaliva i Ormuskog moreuza, sada proširili na veći deo Bliskog istoka.

"Očigledno, akcije Huta, odnosno, njihovi napadi na teretne brodove su najveći koje smo videli u dve generacije. Činjenice govore da oni napadaju međunarodnu zajednicu, stoga, mislim da ste videli odgovor", rekao je on za AP.

Iranska misija u Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar na Kuperove tvrdnje.

Od novembra, Huti su pokrenuli najmanje 34 napada na brodove koji prolaze kroz Crveno more, ka Sueckom kanalu, što je ključna ruta za energetski i komercijalni teret koji dolazi iz Azije i Bliskog istoka, ka Evropi.

Prethodnih dana, SAD su pokrenule sedam vazdušnih napada na vojne pozicije Huta, ciljajući im vazduhoplovne baze i lokacije sa kojih se ispaljuju rakete na brodove.

Učestalost napada Huta deluje da je smanjen, za sada, pošto su SAD i saveznici pojačali pomorske patrole u regionu, prenosi Tanjug.

16.54 - Netanjahu: Nema predloga Hamasa o oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu negirao je da je u toku novo oslobađanja talaca iz Gaze, rekavši da Izrael preduzima sopstvenu inicijativu, u odsustvu ponude Hamasa.

"Trenutno nema realnog predloga od Hamasa. Ovo govorim najjasnije koliko mogu, kako ne bi bilo pogrešnih izjava koje su svakako mučne za vas", rekao je Netanjahu u obraćanju porodicama otetih talaca, saopšteno je iz njegovog kabineta.

14.40 U Kan Junisu poginulo najmanje 50 osoba, IDF zatvorio dve bolnice

U izraelskim vojnim udarima na južni grad Kan Junis u Gazi tokom noći poginulo je 50 Palestinaca, dok je najmanje 100 ranjeno, saopštio je portparol ministarstva zdravlja te enklave.

Izraelski tenkovi zatvorili su pristup u dve bolnice, Al-Khair i Al-Amal u južnom gradu Gaze, Kan Junisu i istovremeno onemogućili povređenima da uđu.

Najveća zdravstvena ustanova enklave, bolnica Naser ostala jedina bolnica u tom gradu koja je u funkciji.

 

12.25 Netanjahu se sastao sa porodicama talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se sastao sa porodicama talaca koji se i dalje nalaze u Gazi.

- Nećete ustati dok su oni i dalje tamo - jedan član porodice je rekao kritikujući izraelske poslanike.

12.000 - Izraelski general: Vreme je da se taoci vrate kućama

Izraelski general major, Noam Tibon, rekao je da je vreme za sporazum sa Hamasom i da se taoci vrate kućama.

- U suprotnom, vratiće nam se u sanducima. Šaljemo generacijama koje dolaze poruku da građani Izraela ne žive u sigurnoj državi. Šaljemo majkama poruku da ukoliko pošalju decu u vojsku, možda se neće vratiti ukoliko padnu u zarobljeništvo. Tako da se odmah mora postići sporazum - rekao je.

11.30 - Švedski šef diplomatije: Dvodržavno rešnje jedino izvodljivo rešenje

Tobijas Bilstrom, švedski ministar spoljnih poslova, rekao je da će diplomate diskutovati o humanitarnoj krizi u Gazi i dvodržavnom rešenju.

- To je jedino izvodljivo rešenje - rekao je.

On je pozdravio uvođenje sankcija Hamasu, ali je predložio i mere protiv ilegalnog naseljavanja Izraelaca na Zapadnoj obali.

11.00 Saudijska Arabija: Nema palestinske države, neće biti ni normalizacije sa Izraelom

Saudijska Arabija je saopštila da neće normalizovati odnose sa Izraelom ili doprineti rekonstrukciji gaze ukoliko ne bude postojao realističan plan za stvaranje palestinske države.

10.30 - Jordan: Jedino rešenje su dve države

Ministar spoljnih poslova Jordana, Ajman Safadi, kritikovao je "rasističku agendu izraelske vlade" zato što prkosi svetu i neće da prihvati dvodržavno rešenje za Izrael i Palestinu.

- Jedini način da se izađe iz ove muke je dvodržavno rešenje - rekao je.

10.00- Rafa: Oko 50.000 trudnica nema dovoljno hrane i lekova, a proteklih nedelja su zabeležene stotine pobačaja i prevremenih porođaja

09.23 Huti likvidirali američke specijalce

9.07 - Borelj:Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

- Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već želim proces rešenja sa dve države - rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

07.00 Hamas: Ovo je "Naša priča"

 Hamas je u prvom javnom izveštaju naveo da je njegov napad 7. oktobar na Izrael bio "neophodan korak" da bi se suprotstavio "svim izraelskim zaverama protiv palestinskog naroda", pozvavši na hitan prekid "izraelske agresije".

06.00 Od početka sukoba ubijeno 25.105 Palestinaca 

 Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, navelo je da je od 7. oktobra ukupno 25.105 Palestinaca ubijeno, a 62.681 njih je ranjen u izraelskim napadima.

Za to vreme, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj za danas najavio je da će na sastanku u Briselu predstaviti mirovni plan u deset tačaka, kako bi se okončao sukob koji traje već gotovo četiri meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading