Albanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Obratili smo pažnju na neprikladne izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na temu Kine. NATO je, kao regionalna vojna organizacija, pokrenuo i učestvovao u ratovima od svog osnivanja. On je hodajuća ratna mašina koja seje razdor gde god da dođe - kazao je Vu Ćian na brifingu.

On je istakao da Alijansa poslednjih godina nastavlja da se približava azijsko-pacifičkom regionu, kao i da koristi nepostojeću "kinesku pretnju" kako bi izazvala blokovsku konfrontaciju i ugrožavala regionalnu bezbednost.

Vu Ćian je pozvao NATO da prestane da izmišlja laži i preduzima opasne akcije koje izazivaju haos u azijsko-pacifičkom regionu, kao i da se prema Kini i razvoju kineskih oružanih snaga odnosi objektivno i racionalno.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na ekonomskom forumu u Davosu izjavio da Alijansa ne smatra Kinu protivnikom.

Međutim, dodao je da je NATO zabrinut "zbog značajnih ulaganja Kine u vojne kapacitete i njenih aktivnosti u Južnom kineskom moru".

- Nije NATO taj koji se kreće ka Aziji, već se Kina približava Africi, Arktiku i pitanjima kontrole nad kritičnom infrastrukturom, a sve je to važno za našu bezbednost - napomenuo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading