zatvor
Foto: Alo/Shutterstock

Ipak, odluku Alabame može da blokira Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država. Pogubljenje Keneta Judžina Smita, osuđenog za naručeno ubistvo 1988. godine, zakazano je za danas u 18 časova, po lokalnom vremenu, ali može biti odloženo zbog pravnog postupka ili pripreme, a država ima rok do petka do 6 sati ujutru da izvrši egzekuciju.

Alabama planira da izvršenje smrtne kazne sprovede korišćenjem metode, koju mnogi kritikuju kao okrutnu, tokom koje će na Smitovo lice biti stavljena maska povezana sa bocom sa azotom kako bi mu se uskratio kiseonik, prenosi AP.

Smitovi advokati su u četvrtak zatražili od Vrhovnog suda SAD da obustavi pogubljenje kako bi utvrdio da li nova metoda krši ustavnu zabranu okrutnih i neuobičajenih kazni, kao i da li je njena primena u skladu sa zakonom. Međutim, državni tužilac Alabame Stiv Maršal veruje da će sudovi dozvoliti da se izvrši pogubljenje.

Prethodno su sudije juče odbacile Smitov argument da bi nov pokušaj njegovog pogubljenja bio neustavan, nakon neuspele smrtonosne injekcije 2022.godine. Ovo pogubljenje će biti prvi pokušaj da se koristi nova metoda pogubljenja od uvođenja smrtonosne injekcije 1982. godine, a mnogi lekari i organizacije upozorili su na potencijalno nehumane i teške uslove smrti.

"To je eksperiment", rekao je sveštenik Džef Hud, Smitov duhovni savetnik i protivnik smrtne kazne.

Prošle nedelje Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je saveznu američku državu Alabamu da zaustavi svoje prvo planirano pogubljenje osuđenika na smrt metodom gušenja azotom i upozorila da bi takav metod mogao da predstavlja mučenje i kršenje američkih obaveza prema međunarodnom pravu.

Smit je osuđen na smrt pošto je utvrđeno da je, zajedno sa još jednim muškarcem, za 1.000 dolara ubio Elizabet Senet, po nalogu njenog supruga koji je bio u dugovima i hteo je da iskoristi njeno životno osiguranje.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading