Smrtna kazna
Foto: AP/Dave Martin (STF)

Kenet Judžin Smit (58), osuđen za ubistvo, usmrćen je u četvrtak veče, izjavio je guverner Alabame Kej Ajvi, prenosi Rojters.

On je proglašen mrtvim u 20.25 po lokalnom vremenu, u zatvoru u Alabami. 

Smitu je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što je on vezan za kolica i pokušano je da mu se ubrizga smrtonosna mešavina hemikalija.

Smrtna kazna

Dave Martin (STF)

 

 

Međutim, pošto oni koji je trebalo da izvrše kaznu nisu uspeli da Smitu pronađu venu, odustali su od pokušaja u ponoć, kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne.

Do sada najčešće korišćena metoda izvršenja smrtne kazne u SAD jeste smrtonosna injekcija, koja je uvedena 1982. godine.

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišćeno za izvršenje smrtne kazne u SAD.

Pogubljenje Smita je, podseća Glas Amerike, usledilo nakon pravne borbe u kojoj su Smitovi advokati tvrdili da ga država koristi kao "pokusnog kunića" za eksperimentalni metod pogubljenja koji bi mogao da prekrši ustavnu zabranu okrutnih i neobičnih kazni.

Smrtna kazna

Dave Martin (STF)

 

 

Savezni sudovi odbili su Smitov pokušaj da spreči pogubljenje azotnim gasom, a najnoviju presudu doneo je u četvrtak uveče Vrhovni sud SAD.

Sudija Sonja Sotomajor, koja je zajedno sa još dve liberalne koleginice izrazila suprotno mišljenje, napisala je: „Pošto nije uspela da ubije Smita iz prvog pokušaja, Alabama ga je odabrala za svoje 'zamorče' da testira metod pogubljenja koji nikada ranije nije pokušan. Svet gleda.”

"Nema mnogo istraživanja o umiranju usled azotne hipoksije. Kada neka država želi da upotrebi novi metod pogubljenja, u interesu je javnosti da joj priloži dokaze o tome da taj metod umanjuje bol i patnju osuđenika", navode Smitovi advokati.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine.

Smrtna kazna

Dave Martin (STF)

 

 

On i još jedan muškarac bili su plaćeni po 1.000 dolara kako bi ubili Senet, a ubistvo je naručio njen muž, inače pastor, koji je bio u velikim dugovima i bilo mu je potrebno životno osiguranje supruge.

Portparol zatvora izjavio je da se Smit u poslednjim satima života sastao sa članovima porodice i svojim duhovnim savetnikom.

Za poslednji obrok izabrao je biftek, grilovani krompir, tost i jaja u sosu od bifteka, rekao je Džef Hud, Smitov duhovni savetnik.

„Bio je prestravljen zbog mučenja koje bi moglo da usledi. Ali, i on je u miru. Jedna od stvari koje mi je rekao je da konačno odlazi“, dodao je Hud.

Protokol pogubljenja zahtevao je da Smit bude vezan za kolica u komori za pogubljenje - ista ona u kojoj je bio vezan nekoliko sati tokom pokušaja da vanja smrtonosne injekcije - i da mu na lice bude stavljen „respirator sa vazduhom“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading