Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Mađarskoj Dejvid Presman je u intervjuu za Fajnenšel tajms optužio premijera Mađarske Viktora Orbana da vodi „spoljnu politiku“ koja navodno služi interesima Rusije i šteti NATO-u.

U decembru je ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći o premijerima Slovačke i Mađarske Robertu Ficu i Viktoru Orbanu, primetio da „oni nisu proruski političari, oni su pronacionalni: oni štite svoje interese“, interese svojih zemalja. Istovremeno, prema rečima ruskog lidera, napadaju ih zbog ljubomore i „velike zavisnosti (evropskih zemalja) od njihovog 'velikog brata'.

Kako je Presman rekao u intervjuu, pristup mađarske vlade međunarodnim poslovima zasniva se na „fiktivnim osvajačima” i „izmišljenoj mađarskoj fobiji”. Prema njegovim rečima, to služi Orbanovim domaćim političkim ciljevima i objašnjava neke njegove političke stavove. „Ali, na kraju krajeva, ovo je samo fantazija“, rekao je američki ambasador.

On tvrdi da je odluka Budimpešte da politizuje svoje bilateralne odnose sa saveznicima, uključujući SAD, ostavila mađarsku vladu „više izolovanom i usamljenijom nego što je već bila”.

Prema njegovom mišljenju, takav „politički izbor“ Orbanove vlade je „bez sumnje koristan“ za Rusiju i „štetan za oprezne napore da se očuva jedinstvo alijanse i naših partnera u otporu agresiji“ iz Moskve .

Američki ambasador je takođe optužio pojedine mađarske medije da su proruski orijentisani.

Presman je ranije naveo da je Mađarska jedini saveznik u NATO-u koji članstvo u alijansi tretira kao ugovor i ignoriše interese saveznika jačanjem veza sa Rusijom, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading