SRAMOTA NEMAČKE VOJSKE Dizajnirali puške, izašli na teren i onda... (FOTO)
Foto: Shutterstock

Nemačke oružane snage (Bundesver) bile su prinuđene da smanje standarde testiranja za svoju pušku G95A1 nakon što je pala na testu koristeći standardnu vojnu municiju, navodi se u izveštaju koji je Bundestagu poslao nemački nacionalni revizorski ured.

- Trenutna ispitivanja u laboratorijskim uslovima pokazuju da oružje ne ispunjava vojne standarde kada je napunjeno bojevom municijom - prema pregledu koji je prvi otkrio magazin Der Spiegel.

U izveštaju se dalje navodi da je vojsci potrebna jurišna puška koja je dovoljno precizna u realnim uslovima sa bojevom municijom.

Ministarstvo odbrane, dodaje se, više ne može da obezbedi ovo zbog izmenjenog ugovora sa proizvođačem oružja.

Odeljenje za nabavku vojske Bundesvera dozvolilo je proizvođaču oružja "Heckler & Koch" da testira oružje koristeći civilnu municiju, umesto istih patrona koje koristi vojska.

Takođe su dozvolili testiranje na sobnoj temperaturi umesto na ekstremnim temperaturama.

Puška je naručena kao zamena za G36, takođe proizvedenu od strane "Heckler & Koch", i bila je poremećena skandalima tokom svog radnog veka.

Plastika se široko koristi za pravljenje G36, ali nemački vojnici koji služe u Avganistanu počeli su da se žale da će njihovo oružje izgubiti sposobnost preciznog pucanja nakon neprekidne vatre.

Istraga Ministarstva odbrane pokazala je da bi se tokom pucanja plastični kanal u kome se nalazi cev zagrevao i postao mekan. Istraživanje Bundesvera iz 2015. pokazalo je da samo 8 odsto nemačkih vojnika veruje svom oružju, a Ursula fon der Lajen, tadašnja ministarka odbrane, rekla je za G36 da je ono sumnjivog kvaliteta.

 

 

Nemačka vojska od 180.000 vojnika trebalo bi da počne da dobija svoje novo naoružanje sledeće godine. Najnoviji problemi Nemačke sa malokalibarskim oružjem dolaze kada aktuelni ministar odbrane Boris Pistorijus priznaje da je zemlja loše pripremljena za rat.

Nemački vojnici nisu zabrinuti zbog upitne preciznosti novog oružja, preneo je Der Spiegel.

Nemačke elitne trupe KSK bile su opremljene puškama G95A1 i nisu imale pritužbi, objavio je časopis.

Nemački ministar odbrane, koji je na funkciji godinu dana, obećao je da će obučiti vojsku za rat nakon što su se pojavili izveštaji da je Bundesver imao dovoljno municije za samo dva dana rata.

Međutim, njegovi pokušaji da transformiše odbrambene snage oštećene sklerotičnom birokratijom i zastarelom opremom do sada nisu dali veće rezultate, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading