Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Na jugu, gde je skoncentrisan veći deo stanovništva Pojasa Gaze, Hamasovi službenici i policija drže čvrstu kontrolu.

Očigledno oživljavanje Hamasa u oblastima koje su izraelske trupe zauzele i "očistile" tokom skoro četvoromesečne ofanzive, ukazuje na poteškoće sa kojima se izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava u ispunjavanju svog obećanja da će "slomiti" tu militantnu grupu.

- Nažalost, sve više čujemo o oporavku pobune i u centralnoj i u severnoj Gazi... Sve više čujemo da Hamasovi ljudi obavljaju posao policije u severnoj Gazi i upravljaju trgovinom, a to je veoma loš ishod - kaže Ejal Hulata, koji je do januara 2023. bio šef izraelskog saveta za nacionalnu bezbednost.

Majkl Milštajn iz Instituta za studije nacionalne bezbednosti, istraživačkog centra sa sedištem u Tel Avivu, rekao je da je Hamas ponovo uspostavio kontrolu u delovima Gaze koje su izraelske odbrambene snage zauzele posle krvavih borbi prošle godine.

To uključuje veći deo razrušene severne zone enklave, uključujući kamp Šaati, izbegličke kampove Džabalija i Šedžaja, kao i sam grad Gazu.

- Hamas kontroliše ove oblasti. Nema haosa ili vakuuma, jer zaposleni u opštini Gaza ili civilne spasilačke odbrambene snage, koje su zapravo deo Hamasa, sprovode javni red. Hamas i dalje postoji. Hamas je preživeo - rekao je Milštajn.

- To funkcioniše samo sa konvencionalnom vojskom, ali ne i za fleksibilnu gerilsku operaciju kao što je Hamas. Već vidimo pojedince kao snajperiste, postavljaju zamke i tako dalje - kaže Milštajn.

Mnogi službenici na svim nivoima vlasti u Gazi bili su članovi Hamasa ili naklonjeni toj organizaciji.

- Ne možete reći da li su se vratili ili nikada nisu otišli, ali u svakom slučaju sada su tamo - rekao je jedan oficir izraelske vojske, čija se jedinica nedavno borila protiv Hamasa u kampu Šaati.

Manje je vidljivo prisustvo Hamasa na ulicama.

- Tehnokrate i dalje postoje, ali Kasamove brigade (Hamasovo vojno krilo) ne vidite. Još uvek vidite Hamasovu policiju u različitim oblastima, koja u izvesnoj meri ima kontrolu nad redom i zakonom na nekim mestima, uključujući i sever - rekao je za "Gardijan" jedan visoki humanitarni zvaničnik.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading