amerika
Foto: Printscreen/YouTube/ KCENNews

Grupa koja sebe naziva "Božja vojska" rekla je da planira tri mirna okupljanja u subotu. Konvoj je do sada privukao samo mali broj.

Neki pristalice konvoja kamiondžija samozvanih patriota koji se uputio ka američkoj granici sa Meksikom izrazili su nasilnu retoriku pre planiranih događaja u subotu.

Organizatori grupe naglašavaju nenasilje, dok se bore da organizuju konvoj veličine kojom su se hvalili i uveravaju svoje kolege desničare koji su orijentisani na zaveru da ovo nije samo velika nameštaljka vlade.

Organizatori, koji sebe nazivaju „Mi ljudi“ i „Božja vojska“, pozvali su „sve aktivne i penzionisane pripadnike policije i vojske, izabrane zvaničnike, vlasnike preduzeća, rančere, kamiondžije, bajkere, medije i Amerikance koji poštuju zakon” da im se pridruže na događajima planiranim na tri lokacije u subotu: Eagles Pass, Teksas; Iuma, Arizona; i San Isidro, Kalifornija.

Neki desničarski mediji pojačali su tvrdnje organizatora o 700.000 očekivanih učesnika u subotu i hiljadama kamiona u konvoju, ali slike i prenosi uživo iz konvoja ukazuju na mnogo manji broj. Na jednom video snimku objavljenom u sredu popodne prikazano je nekoliko desetina vozila i nekoliko polu-kamiona.

- Teško je predvideti koliko će to biti veliko - rekao je Scot Saks, jedan od vođa grupe, za NBC Nevs.

Objave na društvenim mrežama kao odgovor na događaje, koje je pregledao NBC Nevs, uključuju pozive na građanski rat i nasilje, a događaji su oglašeni na nacionalističkim forumima i forumima za oružje.

- Sve što guverner Abot treba da uradi je da pozove građane i mi smo naoružani i spremni - napisao je jedan komentator na snimku o protestima.

Na drugom plakatu je pisalo da članovi konvoja treba da ponesu svoje „komplete, tako da ako stvari prođu, moći ćete da se zaštitite i pomognete“. Drugi korisnik društvenih mreža objavio je mem o oružju „nedokumentiranom i kojem se ne može ući u trag“ i napomenu da su spremni da se pridruže ovoj „konačnoj borbi za Amerikance“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading