Vladimir Putin
Foto: EPA/EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

"Rimski statut, kojim je utemeljen Međunarodni krivični sud, službeno stupa na snagu za Jermeniju 1. februara", rekao je za agenciju Frans pres jermenski predstavnik za pravna pitanja Jegiše Kirakosjan.

 Za Rusiju je potez zvaničnog Jerevana posebno bolno pitanje jer je Moskva godinama bila garant kakvog-takvog mira između Jermenije i Azerbejdžana u njihovim teritorijalnim sporovima oko Nagorno-Karabaha.

Obe zemlje bile su smatrane bliskima zvaničnoj Moskvi, ali se čitava stvar preokrenula kada su etnički Jermeni proterani iz Nagorno- Karabaha, koji se zvanično smatra azerbejdžanskom teritorijom. Brojne zapadne zemlje i organizacije ocenile su taj potez kao egzodus i etničko čišćenje, a zvaničnici u Jermeniji smatrali su da ih je ruski predsednik Vladimir Putin, koji im je decenijama čuvao leđa, sada izdao.

Moskvi je upravo zabijen nož u leđa

Rusija, ili nije želela ili nije mogla, usred rata sa Ukrajinom da se ozbiljnije pozabavi tim pitanjem i Nagorno-Karabah je pao.

Ono što je usledilo je da je Jermenija "zabila nož u leđa" Putinu kada je potpisala, odnosno ratifikovala Rimski statut čime je, kada on stupi na snagu – a to je danas, ta zemlja postala obavezna da uhapsi ruskog predsednika ukoliko on nogom kroči u Jermeniju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading