Portland proglasio vanredno stanje zbog fentanila tri godine nakon dekriminalizacije posedovanja droge
Foto: Youtube/Printscreen

Državni, okružni i gradski zvaničnici proglasili su hitno stanje zbog fentanila nakon preporuka operativne grupe Portland Central City Task Force koju je osnovao guverner krajem prošle godine. Kao deo odgovora, grad, država i okrug će zajedno raditi na ‘izlaženju na kraj s krizom’ (naravno!), što će uključivati uspostavljanje „komandnog centra“ u centralnom gradu radi koordinacije napora i „preusmeravanja postojećih resursa.”

Zavisnici od fentanila koji stupaju u interakciju sa onima koji su prvi odgovorili u centru Portlanda u narednih 90 dana biće trijažni u ovom novom komandnom centru.

“Naša zemlja i naša država nikada nisu videli drogu koja izaziva takvu smrtonosnu zavisnost, i svi se bore sa pitanjem kako da reaguju”, rekla je guvernerka Tina Kotek (D).

Prema gradonačelniku Portlanda Tedu Vileru, „Ne možemo potceniti ogromnu vrednost svakodnevnog dovođenja lidera iz različitih disciplina u prostoriju kada svi predstavljaju drugačija rešenja“.

Majk Majers, direktor Odeljenja za bezbednost zajednice u Portlandu, predvodiće komandni tim, dok će zamenik šefa policije Nejtan Rejnolds iz državne Kancelarije za otpornost i upravljanje vanrednim situacijama biti komandant incidenta u državi.

Policija Portlanda će takođe raditi sa policijom države Oregon kako bi zajedno patrolirala ulicama u centru grada radi zabrane prodaje fentanila.

Kako Epoch Times dalje primećuje, proglašenja vanrednih situacija ne obezbeđuju dodatna sredstva za zajedničke akcije, a vladine agencije će umesto toga preurediti tekuće budžete kako bi pokrile troškove.

Predoziranje fentanilom raste

Fentanil, sintetički opioid 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfijuma, prvi put je odobrila Uprava za hranu i lekove za lečenje akutnog bola. Samo dva miligrama fentanila mogu biti smrtonosna. Takođe stvara izuzetnu zavisnost.

Prema američkim zvaničnicima, sve veći broj meksičkih kartela uvozi fentanil iz Kine pre nego što su ga presovali u pilule ili mešali u druge falsifikovane pilule napravljene da liče na Ksanaks, Adderall ili oksikodon. Lekovi se zatim prodaju nesvesnim kupcima u Sjedinjenim Državama

Najavljujući akcije tri vlade, gospođa Kotek je napomenula da opioid koji je u fokusu utiče ne samo na državu već i na celu naciju, a smrtonosna sintetička droga fentanil dovodi do smrti hiljada Amerikanaca svake godine.

Od 2016. do 2021. godine, smrtni slučajevi od predoziranja drogom koji uključuju fentanil su se više nego utrostručili širom nacije, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U Oregonu, zdravstveni zvaničnici su zabeležili porast od 74 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa fentanilom od 2019. do 2020. godine, prema Ministarstvu obrazovanja Oregona.

„Naša zemlja i naša država nikada nisu videli drogu koja je tako smrtonosna i tako izaziva zavisnost, i svi se bore sa tim kako da reaguju“, rekla je gospođa Kotek. „Predsedavajući, gradonačelnik i ja prepoznajemo potrebu da delujemo hitno i jedinstveno u svim našim sistemima javnog zdravlja i bezbednosti u zajednici kako bismo umanjili ovu krizu. Svi smo u ovome zajedno.”

Gospođa Kotek je dodala da će narednih 90 dana „doneti saradnju bez presedana i fokusirane resurse usmerene na fentanil i obezbediti mapu puta za naredne korake“.

Na drugom mestu, gradonačelnik Portlanda Viler je rekao da su zajedničke deklaracije o vanrednim situacijama „upravo ona vrsta koordinisane akcije koja je potrebna za direktan uticaj i trajnu razliku“.

Zajedničke deklaracije o vanrednim situacijama stigle su nakon što su američki i kineski zvaničnici u utorak nastavili razgovore u Pekingu o tome kako da se suprotstave tekućoj ilegalnoj trgovini fentanilom.

Razgovori su usledili više od godinu dana nakon što su stavljeni na čekanje zbog rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Obraćajući se novinarima u utorak, Vang Sjaohong, kineski ministar javne bezbednosti, rekao je da je njegov zamenik—koji je ranije tog dana prisustvovao pregovorima sa američkim zvaničnicima iza zatvorenih vrata— postigao „zajednički dogovor o planu rada“ sa zvaničnicima i da se nada da dve delegacije bi mogle da „pojačaju i prošire saradnju kako bi obezbedile pozitivniju energiju za stabilne, zdrave i održive veze Kine i SAD.”

Visoki američki zvaničnici iz ministarstava za unutrašnju bezbednost, pravosuđe, državu i trezor učestvovali su u razgovorima u utorak. Prisustvovao je i američki ambasador u Kini Nikolas Berns.

Nulta tačka

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading