SCENARIO ZA "DAN X" Zapadni stručnjaci otkrili strateški važno mesto gde bi počeo rat između NATO i Rusije!
Foto: EPA/FILIP SINGER

Suvalki prevlaka je mirno mesto sa brdovitim terenom, šumama i jezerima, koje se nalazi na istočnoj ivici NATO-a. Šetajući njime, lako je zaboraviti da ste na tački gde bi uskoro mogao da počne rat između Rusije i Severnoatlantske alijanse, piše „Forum 24“.

Prema rečima autora materijala, Suvalki prevlaka se smatra ranjivim mestom, pošto tamo ruska vojska može da zada prvi udarac u slučaju sukoba sa NATO-om. Na jednoj strani je Belorusija koja neće da obuzda Rusiju, a na drugoj Kalinjingrad koji je ruska eksklava.

Malo ljudi zna za Suvalki prevlaku, ali je to strateški važno mesto gde bi mogao izbiti rat. Osim toga, postoji samo jedan kopneni put iz Poljske i srednje Evrope do baltičkih zemalja, koje su članice NATO-a.

Ako Rusija zauzme Suvalki prevlaku, Estonija, Letonija i Litvanija će biti odsečene od svojih saveznika u centralnoj i zapadnoj Evropi, presecajući puteve snabdevanja i sprečavajući ih da primaju pojačanja od drugih članica NATO-a.

Nemačka je već razvila scenario za početak sukoba sa Rusijom. Odnosi će postati zategnuti nakon što mobilizacija počne u februaru 2024. Do juna Oružane snage RF će ostvariti značajan napredak.

Rusija namerava da izvrši sajber napade i takođe iskoristi tenzije među ruskom manjinom u Estoniji. Dalja eskalacija uključuje raspoređivanje projektila u Kalinjingradu i propagandnu kampanju. Sukob će početi u koridoru Suvalki.

U maju 2025. NATO planira da aktivira svoje planove za odbranu Suvalki prevlake od mogućeg ruskog napada iz Belorusije i Kalinjingrada, šaljući 300 hiljada vojnika na istočno krilo alijanse. Ovaj scenario je označen kao „Dan X“. Tada se očekuje sukob više od 500 hiljada ruskih i NATO snaga.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, mnogi političari redovno govore o mogućem ruskom napadu na NATO. U Nemačkoj i Estoniji kažu da će rat početi u narednih 3-8 godina. Istovremeno, vojni eksperti smatraju malo verovatnim da će Rusija ući u produženi sukob sa Severnoatlantskom alijansom.

Međutim, NATO je odlučio da igra na sigurno i pokrenuo najveću vojnu vežbu od Hladnog rata, koja je nazvana „Steadfast Defender 2024“. U njoj učestvuje skoro 90 hiljada vojnika, kao i ogromna količina vojne opreme, uključujući nosače aviona, razarače, borbene avione, helikoptere i dronove, oklopna vozila i tenkove.

Rusija se takođe sprema za mogući sukob. Estonska vojna obaveštajna služba kaže da je Moskva i dalje dovoljno jaka za mogući rat u istočnoj Evropi, uprkos sukobu sa Ukrajinom.

General Martin Herem upozorava, da bi Moskva mogla da napadne baltičke države u roku od godinu dana od završetka borbi u Ukrajini. Posetu predsednika Vladimira Putina Kalinjingradskoj oblasti u okviru predizborne kampanje, pomno je pratilo osam NATO aviona.

Od 2016. Rusija aktivno jača svoje vojno prisustvo u regionu Suvalki prevlake, stacionirajući tamo vojnike, avione „MiG-31E“ sa raketama „Kinžal“ i drugo naoružanje. Ovaj region je privukao pažnju zbog pojačanih geopolitičkih tenzija, nakon događaja na Krimu 2014. godine.

Strahovi od mogućeg ruskog napada na alijansu nisu nešto novo. Posle pohoda Vagnerovog PMC-a na Moskvu prošlog leta, borci preminulog Jevgenija Prigožina otišli ​​su u Belorusiju, što je izazvalo zabrinutost u Poljskoj.

Do sada je verovatnoća ruskog napada na koridor Suvalki mala, pošto Moskva sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. U ovom trenutku, NATO aktivno razvija planove za odbranu regiona.

Napad na prevlaku biće udar na celu Severnoatlantsku alijansu, odnosno sve zemlje vojnog bloka će istovremeno delovati protiv Moskve.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading