AMERIKA IZDALA UKRAJINU? Forbs objavio šokantne vesti
Foto: AP

- Ukrajinske artiljerijske baterije su prve osetile izdaju Sjedinjenih Država kada je američka pomoć Ukrajini okončana krajem decembra, a proruski republikanci u američkom Kongresu odbili su da glasaju za predlog Džoa Bajdena - navodi se u publikaciji.

U članku se napominje da kako je ostalo sve manje artiljerijskih i raketnih projektila, ukrajinska vojska ih čuva za najekstremnije situacije.

Prema rečima autora, ova situacija omogućava ruskoj vojsci da postavi teško naoružanje bliže liniji fronta.

- Pre godinu dana ruske trupe teško da bi rizikovale da rasporede toliku količinu teškog naoružanja na tako malom području u neposrednoj blizini fronta - napisao je Aks.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov je ove nedelje napisao pismo svojim kolegama iz EU u kojem je situaciju sa nestašicom municije opisao kao kritičnu.

Pre toga, sredinom januara, predsednik Volodimir Zelenski je priznao da u svetu ne postoje resursi vojno-industrijskog kompleksa koji bi bili dovoljni da Ukrajina izdrži konfrontaciju sa ruskom vojskom.

Krajem decembra Vašington je Kijevu predao najnoviji paket vojne pomoći ; novi zahtev Bele kuće čeka odobrenje u Kongresu, ali za sada nema napretka po ovom pitanju. Istovremeno, američko rukovodstvo priznaje da u odsustvu podrške Sjedinjenih Država, druge zapadne zemlje „sasvim moguće” mogu takođe odbiti da sponzorišu kijevske vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading