Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Izraelska vojska deluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu - u Kan Junisu i Rafi, gde su, kako kažu, glavna sedišta Hamasa.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Gaze gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambene objekte i džamiju u centralnoj Gazi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Olasio se i Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) i rekao da je gotovo pet odsto stanovništva Pojasa Gaze ubijeno, ranjeno ili nestalo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku posetom Saudijskoj Arabiji. Tokom turneje koja će trajati do 8. februara, posetiće i Egipat, Katar, Izrael i Zapadnu obalu.

Tokom jučerašnjeg dana IDF je sproveo nove racije na Zapadnoj obali, uhapšena su 33 Palestinca.

Pratite najvažnije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Blokiran prelaz Kerem Šalom, izraelski aktivisti sprečavaju ulazak humanitarne pomoći u Gazu

Izraelski aktivisti blokiraju prelaz Kerem Šalom kako bi sprečili ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Kanal 12 procenjuje da je nekoliko stotina aktivista na prelazu, uprkos tome što je IDF saopštio prošle nedelje da je to zatvorena vojna zona, što znači da je zabranjeno da se civili nalaze u tom području.

Aktivisti, uključujući porodice nekih od talaca koje teroristi drže u Gazi, već nekoliko dana blokiraju prelaz Kerem Šalom, kako bi sprečili da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze.

Sirene za vazdušnu opasnost blizu granice sa Libanom

U izraelskom naselju Mistav Amu blizu granice sa Libanom oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, javljaju izraelski mediji.

Tokom dana čula se sporadična paljba, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad u kojem su dva izraelska vojnika lakše povređena.

Hamasovo ministarstvo zdravlja: Broj ubijenih u Gazi premašio 27.500

Najmanje 27.585 Palestinaca je ubijeno, a 66.978 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Izrael je ranije saopštio da je ubio oko 10.000 pripadnika Hamasa u borbama u Gazi, pored oko 1.000 ubijenih u Izraelu nakon 7. oktobra.

Palestinski napadači pucali na kibuc Meirav

Palestinski napadači na Zapadnoj obali otvorili su vatru na obližnji kibuc Meirav.

U napadu nema povređenih, ali je na jednoj od kuća pričinjena manja materijalna šteta.

IDF kaže da su snage bezbednosti u toj oblasti uzvratile vatru i da su trupe pokrenule poteru za napadačima.

Kibuc Meirav se nalazi blizu "zelene linije", koja razdvaja Izrael od Zapadne obale.

Opozicija pregovara sa Netanjahuom

Lider izraelske opozicione partije Ješ Atid Jair Lapid ponudio je premijeru Netanjahuu da se pridruži vladi koja ima za cilj spasavanje talaca iz zatočeništva.

On se na ovaj korak odlučio zato što stranke krajnje desnice odbijaju da prihvate sporazum sa Hamasom.

UNRWA: Preliminarni izveštaj o izraelskim optužbama početkom marta

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) očekuje da će preliminarni izveštaj povodom izraelskih optužbi da je desetak zaposlenih u UNRWA učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, biti spreman početkom sledećeg meseca, izjavila je danas predstavnica ove agencije u Libanu Doroti Klaus.

Izrael je optužio 12, od ukupno 13.000 zaposlenih UNRWA u Pojasu Gaze, za učešće u napadu Hamasa 7. oktobra, i to nakon podnošenja tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela za genocid tokom rata u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Huti potvrdili napade na dva broda u Crvenom moru

Pobunjenički Huti potvrdili su da su njihove snage raketama napale dva broda u Crvenom moru, nanevši manju štetu teretnom brodu koji je isplovio iz luke grada Hodeida u Jemenu.

Potparol Huta rekao je da je grupa gađala brodove "Morning Tide", koji plovi pod zastavom Barbadosa a u vlasništvu je jedne britanske kompanije i "Star Nasia" koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, prenosi Rojters.

Prethodno su Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i britanska firma za pomorsku bezbednost "Ambrey" saopštile da je jedan brod pretrpeo manju štetu nakon što je pogođen projektilom.

Predsednički savet Jemena smenio premijera

Međunarodno priznati predsednički savet Jemena smenio je premijera, neočekivan potez koji dolazi u trenutku kada koalicija predvođena SAD gađa mete pobunjenika Huti koje podržava Iran.

Dekretom Saveta za novog premijera imenuje ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak, koji je blizak Saudijskoj Arabiji. On je zamenio Maen Abdulmalik Saeda, koji je premijer Jemena od 2018.

Savet nije naveo razlog za rekonstrukciju.

UN: Izraelske naredbe za evakuaciju pokrivaju dve trećine Pojasa Gaze

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada pokrivaju dve trećine teritorije, ili 246 kvadratnih kilometara, kažu humanitarni posmatrači Ujedinjenih nacija.

U pogođenom području živelo je 1,78 miliona Palestinaca, ili 77 odsto stanovništva Gaze, pre nego što je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, izazvan razornim napadom Hamasa na južni Izrael.

Na početku rata, izraelska vojska je počela da govori Palestincima u severnoj polovini teritorije da napuste svoje domove kako bi se sklonili s puta eventualne kopnene borbe.

Egipat sledeća stanica Blinkenove bliskoitočne turneje

Američki državni sekretar Antoni Blinken stiže u Egipat u okviru krizne turneje po Bliskom istoku u kojoj se traži novo primirje i trajni kraj rata između Izraela i Hamasa.

U Kairu, Blinken treba da se sastane sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, dan nakon razgovora u Rijadu sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom.

Protest u Pensilvaniji zbog ulaganja u Izrael, uhapšeno 200 ljudi

Policija je privela oko 200 ljudi koji su protestovali zbog ulaganja vlasti Pensilvanije u Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Propalestinski demonstranti su u ponedeljak blokorali ulaz u Kapitol u Harisburgu, a mnogi od njih su nosili majice na kojima je pisalo Distancirajte se od genocida, protestujući zbog ulaganja ministarstva finansija u izraelske obveznice.

Organizatori protesta su naveli da bi država trebalo da reinvestira taj novac od poreza u zdravstvo, stanovanje, škole i klimu.

Oštećen brod u napadu Huta u Jemenu

 

Američka vojska saopštila je da je izvela udar na dve bespilotne letelice Huta u Jemenu, prenosi Tajms of Izrael.

“Utvrđeno je da eksplozivne letelice predstavljaju neposrednu pretnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u regionu“, navodi Centralna komanda SAD u objavi na Iksu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading