RAT U IZRAELU 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Sve se više sužava prostor Palestincima u Gazi gde mogu da se sklone od ratnih dejstava.

Broj poginulih u enkalvi premašio je 27.500. Sa druge strane, IDF je još 31 taoca proglasio mrtvim.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će sa izraleskim zvaničnicima razmatrati odgovor Hamasa na okvir sporazuma za oslobađanje talaca kao deo nove humanitarne pauze.

Izraelski aktivisti, uključujući i članove porodica otetih, već danima blokiraju prelaz Kerem Šalom kako bi sprečili ulazak humanitarne pomoći u pojas Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Gazi Hamad rekao je Rojtersu da ta paravojna grupa namerava da oslobodi najveći mogući broj Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Jemenski Huti koje podržava Iran Huti tvrde da su gađali dva broda u Crvenom moru. Zapretili su da će "dodatno zaoštriti" situaciju u tom području.

Kraj bloga

Putin rešava gorući problem na Bliskom istoku?

Ruski predsednik je napomenuo da je Rusija je iskoristila svoje kontakte i da  je "bilo konkretnih rezultata".

Zvaničnik Hamasa: Netanjahu pokazao nameru da nastavi sukob u regionu

Visoki zvaničnik Hamasa reagovao je na izlaganje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na konferenciji za medije tokom koje je odbacio navodni predlog Hamasa o privremenom prekidu vatre i najavio borbu do apsolutne pobede nad palestinskom organizacijom.

"Pokazao je da je njegova osnovna namera da nastavi sukob na Bliskom istoku. Komentari su mu forma političke bravure, ali je namera jasna – da izazove i nastavi sukobu u regionu", rekao je Sami Abu Zuhri, a prenosi Rojters.

Hamas je, kako je naveo, spreman da izađe na kraj sa takvim namerama Izraela. 

POČEO NOVI NAPAD!


Amerikanci i Britanci digli borbene avione, stižu vesti o udarima

Hezbolah potvrdio smrt jedanog od svojih lidera (VIDEO)

U američkom napadu na Bagdad uništen automobil koji je prevozio pripadnike Islamskog otpora u Iraku

Iračka grupa Kataib Hezbolah je potvrdila da je jedan od njenih lidera ubijen u napadu.

 

 

Netanijahu: Pobeda je na dohvat ruke, rat gotov za nekoliko meseci

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio je danas da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj pobedi'' nad palestinskom militantnom grupom Hamas i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci".

''Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, na dohvat ruke'', rekao je Netanijahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za ''nekoliko meseci'', a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.

Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu ''uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude pretnja po Izrael''.

On je dosadašnje delovanje izraelske vojske nazvao ''dostignuća bez presedana'', posebno pohvalivši ono što je Izrael postigao portiv Hamasa.
Najavio je da će, nakon grada Kan Junisa, fokus vojske izraela biti na pograničnom gradu Rafa.

''Nastavljamo do kraja. Nema drugog rešenja osim pppotpune pobede'', kaže Netanijahu.
 

IDF: Uništen Hamasov tunel u Kan Junisu

Izraelska vojska je sopštila da je otkrila i uništila tunel koji su  lideri Hamasa koristili kao sklonište i zatvor za izraelske taoce u Kan Junisu, na jugu Gaze. 

"Radi se o strateškom podzemnom prolazu koji se proteže duže od jednog kilometra i on je uništen", saopštile su Izraelske odbrambrene snage (IDF), a prenosi Gardijan. 

"U tunelu su u različitim periodima bili smešteni i izraelski taoci, najmanje njih 12. Najveći deo talaca je ostao u Gazi", navodi se takođe u saopštenju vojske. 

Podezmni prolaz bio je izgrađen od čvrstih materijala, a unutar tunela nalazilo se i kupatilo, kuhinja, prostor za odmor i prolazi koji su vodili ka drugim tunelima.

IDF bombardovala zgradu koju koristi Hezbolah u selu Marvahin na jugu Libana

Dodaje se da su borbeni avioni tokom noći takođe pogodili još jednu lokaciju koja pripada Hezbolahu u Bani Hajanu.

Ranije danas iz Libana je ispaljen projektil na područje planine Dov, pogodivši otvoreno područje, a drugi projektil je ispaljen na područje Štule, saopštila je IDF, prenosi Tajms of Izrael.

Blinken: Potrebni su dodatni koraci kako bi Gaza dobila pomoć

Nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, američki državni sekretar rekao je da je “potrebno učiniti više kako bi Gaza dobila pomoć”.

- Svi imamo obavezu da učinimo sve što možemo kako bismo osigurali pomoć za one kojima je ona očajnički potrebna, a koraci koji se preduzimaju, odnosno dodatni koraci koje je potrebno poduzeti, fokus su mojih sastanaka ovde (u Izraelu) - rekao je Blinken.

Sastali se Blinken i Netanjahu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pokazuje video objavljen na službenom profilu premijera na društvenoj mreži Iks.

Netanjahu zahvalio argentinskom predsedniku na čvrstoj podršci Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je argentinskom predsedniku Havijeru Mileju na odluci da Hamas proglasi terorističkom organizacijom, kao i na podršci pravu Izraela da se brani, saopšteno je iz kancelarije premijera.

- Veoma cenimo vašu nepokolebljivu podršku Izraelu - rekao je Netanjahu argentinskom predsedniku, saopštila je njegova kancelarija.

Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 27.708

Broj Palestinaca koji su ubijeni u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 27.708, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa. Pored toga, povređeno je 67.147 Palestinaca, prenosi Rojters. Dodaje se da su u protekla 24 sata stradala 123 Palestinca, dok je 169 njih povređeno.

Raste zabrinutost od izraelske kopnene invazije Rafe

Hani Mahmud, novinar Al Džazire u Rafi, na jugu Gaze, izvestio je o zvukovima eksplozija u Rafi dok su IDF pucale na glavni obalni put zapadno od grada u sredu ujutro.

- Došlo je do masivnog vazdušnog napada samo nekoliko blokova od mesta sa kog izveštavamo. U intenzivnim napadima tokom noći poginulo je 11 ljudi. Među njima su bili novinar i njegova majka i sestra. Izgleda kao ciljano ubistvo u njegovom stanu - izvestio je novinar Al Džazire.

Saudijska Arabija: Nema diplomatskih odnosa sa Izraelom bez priznavanja palestinske države

Saudijska Arabija je saopštila da neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država, prenosi Rojters.

- Kraljevina je saopštila američkoj administraciji svoj čvrst stav da neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država na granicama iz 1967. sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom - navodi se u saopštenju saudijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Protesti ispred kancelarije UNRWA-e na Zapadnoj obali zbog smanjenja finansiranja

Aktivisti su organizovali proteste ispred kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u blizini Ramale na Zapadnoj obali, protestujući zbog obustave pomoći toj organizaciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Issam Rimawi (@issam.rimawi)

IDF: Ubili smo desetine palestinskih militanata u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njene trupe ubile desetine palestinskih militanata u gradu Kan Junis na jugu Gaze u poslednja 24 sata, prenosi Rojters.

Vojnici su takođe locirali velike količine oružja i otkrili više tunelskih okna u toj oblasti, navodi se u saopštenju vojske.

OSVANUO PLAN HAMASA O PRIMIRJU Militanti traže tri faze u oslobađanju talaca

Izraelske snage pogodile kamione UNRWA-e koji su prevozili hranu

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je u utorak da je humanitarni konvoj koji je predvodila organizacija pogođen dok je nosio hranu ljudima na severu Gaze, rekavši da je to treći takav slučaj da izraelske snage pucaju na njene kamione koji su prevozili pomoć.

 

 

IDF: Ubili smo desetine palestinskih militanata u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njene trupe ubile desetine palestinskih militanata u gradu Kan Junis na jugu Gaze u poslednja 24 sata, prenosi Rojters.

Vojnici su takođe locirali velike količine oružja i otkrili više tunelskih okna u toj oblasti, navodi se u saopštenju vojske.

SANA: Izrael raketama gađao sirijski grad Homs

Izrael je raketama gađao grad Homs u Siriji, izvestili su sirijski državni mediji. Vojni izvor je saopštio agenciji SANA da je danas, nešto posle ponoći, Izrael pokrenuo vazdušni napad iz pravca severno od Tripolija, gađajući niz tačaka u gradu Homsu i njegovoj okolini. Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila, saopštio je ovaj izvor agenciji.

SANA navodi da ima više civilnih žrtava u ovom raketnom udaru. Izrael godinama izvodi napade na, kako tvrdi, mete povezane sa Iranom u Siriji, a od početka sukoba sa palestinskim Hamasom 7. oktobra, ovi napadi su intenzivirani. 

Egipat dobio odgovor Hamasa na sporazum o prekidu vatre

Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre, nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

"Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što pre postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze", rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading