Rat u Izraelu
Foto: AP/Fatima Shbair (STF)

Borbe Izraela i Hamasa se nastavljaju u Pojasu Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) likvidirale su prethodnog dana, kako tvrde, na desetine pripadnika Hamasa u Kan Junisu i otkrile oružje koje su koristili borci organizacije i tunele u kojima su se skrivali lideri te grupe. 

Sa druge strane, u intezivnim izraelskim udarima na stambena naselja u gradu Gazi stradalo je najmanje petoro civila, dok ih je na desetine povređeno. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba 7. oktobra poginulo skoro 28.000 Palestinaca, dok je povređeno više od 67.000 stanovnika enklave.

Dok traju borbe, odvijaju se i dogovori za okončanje rata, barem formalno i na papiru. 

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po meseca, tokom kojih bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael bi povukao svoje trupe iz enklave i bio bi postignut sporazum o okončanju rata u tri faze. 

Međutim, ubrzo je usledio odgovor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je odbacio predlog Hamasa i ocenio da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj i potpunoj pobedi". Trijumf će uslediti, tvrdi Netanjahu, za nekoliko meseci i označiće "apsolutno uništenje Hamasa, vraćanje talaca i trajnu demilitarizaciju Pojasa Gaze".

Ipak, najpre je Hamas saopštio da je spreman da izađe na kraj sa namerama izraelskog premijera o eliminaciji te grupe iz Pojasa Gaze, a Netanjahu je ubrzo najavio kopneni napad IDF-a na grad Rafu u kojem je smešteno više od 1,2 miliona palestinskih izbeglica.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Huti: Nastavićemo sa napadima na brodove u Crvenom moru

Zvaničnik Huta, Husa Abdel Malek el Houthi poručio je da će ta grupa nastaviti da napada brodove u Crvenom moru ukoliko hrana, lekovi i humanitarna pomoć ne bude distribuirana u sve delove Pojasa Gaze.

"Hrana, lekovi i humanitarna pomoć treba da stigne u sve delove Gaze. Ako se to ne dogodi, nastavićemo sa našim operacijama”, rekao je zvaničnik Huta Husa Abdel Malek el Houthi.

Upozorio je da američki i britanski napadi na tu grupu neće doneti ništa dobro SAD, Britaniji ili Izraelu.

Ranije danas, portparol Huta rekao je da su vazdušni napadi SAD i Velike Britanije pogodili luku Salif na zapadu Jemena.

Izraelski napad dronom na južni Liban, ranjen komandant Hezbolaha

Visoki vojni zvaničnik Hezbollaha teško je povređen u napadu izraelske bespilotne letelice na libanski južni grad Nabatieh.

Bela kuća: Bajden će razgovarati sa kraljem Jordana u ponedeljak o Pojasu Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće u ponedeljak u Vašingtonu sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze i naporima da se postigne mirovno rešenje.

U saopštenju se navodi da će Bajden i jordanski kralj u tom cilju razgovarati o naporima SAD da podrže palestinski narod, uključujući pojačanu humanitarnu pomoć za Pojas Gaze, kao i o postizanju trajnog mira koji bi uključivao rešenje o uspostavljanju dve države, uz pružanje bezbednosnih garancija za Izrael.

Gaza: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno najmanje 13 ljudi

U izraelskim napadima na grad Rafa u južnoj Gazi, koji se dogodio tokom noći, pogođene su dve kuće i ubijeno je najmanje 13 osoba, javlja AP. Među ubijenima u vazdušnim napadima su dve žene i petoro dece, saopštila je Kuvajtska bolnica.

Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.800, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi. Ministarstvo je istaklo da je samo u protekla 24 sata u napadima Izraela u Gazi poginulo 130, a ranjeno 170 ljudi, piše TASS.

Ministarstvo zdravlja: Broj ubijenih u Gazi povećan na 27.840

Ministarstvo zdravstva Gaze saopštilo je da se broj žrtava izraelske agresije na blokiranu teritoriju povećao na 27.840 ubijenih Palestinaca od 7. oktobra, dok je najmanje 67.317 ljudi ranjeno.

U poslednja 24 sata Ministarstvo je navelo da su izraelske snage ubile 130 i ranile 170 osoba.

Bolničar PRCS ubijen u napadu IDF

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je kolega bolničar Mohamed Al-Omari poginuo, a još dva bolničara su ranjena nakon što su izraelske okupacione snage direktno pucale na njih u gradu Gazi dok su prenosile nekoliko ranjenih osoba iz Al Ahli Baptista bolnice u bolnice na jugu.

U toku borbe izraelske vojske i Hezbolaha

Hezbolah je saopštio da je projektilima gađao izraelsku kasarnu Pranit i postigao direktan pogodak.

Libanska grupa je, takođe, saopštila da je gađala štab 769. Istočne brigade 91. divizije Galileja u kasarni Kirjat Šmona.

Izraelska vojska saopštila je da je jedan vojnik teže povređen, dok su dvojica lakše ranjeni od posledica udara iz Libana.

IDF: Ubijeno preko 20 hamasovaca u Kan Junisu

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe ubile više od 20 palestinskih militanata u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze.

IDF navodi da su tokom proteklog dana uhapsile desetine osumnjičenih militanata.

Izraelska vojska: Zarobljeno dvoje Palestinaca umešanih u napade 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su više od 20 i zarobile desetine osumnjičenih Palestinaca u gradu Kan Junisu, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Među zarobljenima tokom proteklog dana nalaze se i dvoje osumnjičenih za učešće u napadu Hamasa 7. oktobra na Izrael, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Rojters.

Bi-Bi-Si: Netanjahu odbacuje predlog Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je predlog Hamasa za prekid vatre, a nova runda pregovora mogla bi da se održi danas, javlja BiBi-Si.

On je na konferenciji za štampu rekao da pregovori sa Hamasom "ne vode nikuda", a uslove koje je ta militantna palestinska organizacija postavila u svom predlogu opisao je kao "bizarne".

Blinken: Imperativ je da se poveća zaštita stanovnika Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je "imperativ" da se što je više moguće poveća humanitarna zaštita i smanje patnje stanovnicima Pojasa Gaze, kao i da SAD nastavljaju da "vrše pritisak na Izrael" da konkretno osigura bezbednost civila.

Blinken je rekao da je posetio Izrael "pre svega da bi se konsultovao sa partnerima i kako bi sve preostale taoce vratio kući".

UN zabrinute zbog planova Izraela da usmeri napade na Rafu

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits saopštio je da je "izuzetno zabrinut" zbog planova izraelske vojske da proširi ratne akcije na pograni

čni grad Rafa u Pojasu Gaze, gde interno raseljeni palestinski civili žive u izuzetno teškim uslovima i odakle nemaju gde da se sklone.

"Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafi, gradu u kojem je prethodno živelo samo 250.000 stanovnika, na samom pragu Egipta. Životni uslovi su veoma teški. Nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje", rekao je Grifits.

Putin: Rusija postigla konkretne rezultate u nastojanjima da se oslobode taoci

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je liderima jevrejske zajednice u Rusiji da je Moskva ''postigla konkretne rezultate'' u diplomatskim nastojanjima da se oslobode taoci koje drži Hamas.

Putin je na sastanku sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom rekao da je Rusija iskoristila svoje kontakte sa političkim krilom Hamasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading