Nemačka fregata
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

"Slobodni morski trgovački putevi su osnova naše industrije i naše sposobnosti da se branimo", istakao je Kak.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija u Crvenom moru već je izazvala probleme u snabdevanju i primorala pojedina preduzeća da obustave svoju proizvodnju. Kak je napomenuo da više od 90 odsto robe dolazi do Evrope i Nemačke morskim putem.

Nemačka fregata "Hesen" napustila je svoju luku u Severnom moru i krenula ka Crvenom moru, a njeno učešće u misiji EU treba da odobri nemački parlament krajem ovoga meseca.

Nemačka fregata

Foto: Tanjug/AP

 

Plovilo je izgrađeno za protivvazdušnu odbranu i opremljeno je radarima koji mogu da otkriju ciljeve na dometu do 400 kilometara, kao i raketama za obaranje ciljeva kao što su balističke rakete i dronovi na dometu većem od 160 kilometara, preneo je Rojters.

SAD i Velika Britanija su izvele vazdušne napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, smanjile sposobnost pobunjenika da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru.

Francuska, Grčka i Italija su među zemljama koje će učestvovati u misiji EU u Crvenom moru.

Misija će imati mandat da štiti komercijalne brodove i presreće napade, ali ne i da učestvuju u napadima protiv Huta na kopnu. Huti od novembra napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru zbog, kako navode, izraelskih napada na Pojas Gaze, a zbog toga je pomorski saobraćaj uglavnom preusmeren na duži put od Azije do Evrope, oko Afrike, što je znatno uvećalo troškove transporta i dovelo do njegovog usporavanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading