Vladimir Putin
Foto: Alo/TANJUG

Ruski lider je uputio kritike na račun CIA za podršku separatistima na Kavkazu i izrazio zabrinutost zbog američkog raketnog odbrambenog sistema, koji je, prema njegovim rečima, stvorio potrebu za razvojem ruskih hipersoničnih oružja.

Ukazao je i da odluka NATO-a iz 2008. godine da "otvori vrata" Ukrajini dodatno potvrđuje duboku podeljenost između Rusije i Zapada, a dotako se i podrške koju je Rusija pružila Srbiji tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U intervjuu je Putin istakao četiri ključna momenta koja su zvaničnom Kremlju stavila do znanja da Zapad nikada nije bio iskren kada je govorio o saradnji, i da će Rusija morati da se spremi.

Na pitanje Takera Karlsona da li je postojao neki određeni trenutak kada je to shvatio, putin je dao opširan odgovor.

1. Napad na Jugoslaviju

Tokom intervjua sa Takerom Kalrsonom, predsednik Vladimir Putin istakao je nemogućnost Rusije da ostane po strani tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, posebno ističući podršku Srbiji.

"Boris Jeljcin je odmah izrazio podršku Srbima kada su počeli sukobi u Jugoslaviji. Bilo je nemoguće da ne pružimo podršku Srbima, s obzirom na to da su Srbi narod blizak nama, sa pravoslavnom kulturom i narod koji je trpeo kroz generacije," izjavio je Putin, ukazujući na produbljivanje konflikta s Ukrajinom kao posledicu kršenja obećanja NATO-a da se neće širiti na istok.

Predsednik Rusije takođe je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog njihove odluke da bombarduju Beograd, kršeći međunarodno pravo.

"SAD su time otvorile Pandorinu kutiju. Kad smo izrazili protest i negodovanje, odgovoreno nam je da su Povelja UN i međunarodno pravo zastareli. Danas svi pozivaju na međunarodno pravo, ali tada su govorili da je sve to prevaziđeno," dodao je Putin u svom komentaru.

2. CIA direktno pomagala separatistima na Kavkazu

Putin je izneo ozbiljne optužbe protiv Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA), tvrdeći da je agencija aktivno podržavala separatističke i terorističke grupe na Severnom Kavkazu.

"Ponovio sam pitanje da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da podržavaju separatizam ili terorizam na Severnom Kavkazu. Ali oni su to nastavili da rade", rekao je Putin u intervjuu, dodajući da su politička, informativna, finansijska, pa čak i vojna podrška dolazili od Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita za terorističke grupe u Kavkazu.

Putin je detaljno opisao kako je predstavio dokaze američkom kolegi, tadašnjem predsedniku SAD, koji je izrazio iznenađenje i obećao da će "rešiti problem", ali odgovora nikada nije bilo. "Rekao sam direktoru FSB: 'Pišite CIA. Kakav je rezultat razgovora sa predsednikom?' Pisali smo jednom, dva puta, i onda smo dobili odgovor. Imamo odgovor u arhivi. CIA je odgovorila: 'Radimo sa opozicijom u Rusiji. Verujemo da je to ispravno i nastavićemo to da radimo'", citirao je Putin, opisujući odgovor kao apsurdan.

3. "Raketni odbrambeni sitem usmeren protiv Irana"

Putin je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog implementacije američkog raketnog odbrambenog sistema u blizini ruskih granica.

Ruski predsednik ističe da se razlog za razvoj ruskog hipersoničnog oružja leži u tome što je Vašington, koristeći navodnu pretnju od Irana kao izgovor, odbio predlog Moskve o saradnji SAD, Rusije i EU u izgradnji zajedničkog protivraketni štit.

On je istakao kako takve akcije od strane Sjedinjenih Američkih Država predstavljaju neposrednu pretnju bezbednosti i stabilnosti Ruske Federacije.

"Tada sam rekao: 'Vidite, tada ćemo biti prinuđeni da preduzmemo kontra mere. Napravićemo takve udarne sisteme koji će sigurno pobediti sisteme protivraketne odbrane.' Odgovor je bio: 'Ne radimo ovo protiv vas, a vi radite šta hoćete...' Tako je krenulo.

I stvorili smo hipersonične sisteme sa interkontinentalnim dometom i nastavljamo da ih razvijamo. Sada smo ispred svih, SAD i drugih zemalja po razvoju hipersoničnih udarnih sistema. I svakodnevno ih poboljšavamo", rekao je Putin.

4. NATO vrata otvorena za Ukrajinu

U kontekstu sve većih tenzija između Rusije i Zapada, ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je oštru kritiku prema NATO alijansi zbog njihove odluke iz 2008. godine da "otvore vrata" Ukrajini, što je, prema njegovim rečima, direktno doprinelo sadašnjim sukobima u regionu.

"U 2008. godini, na samitu u Bukureštu, izjavljeno je da su vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu," istakao je Putin, naglašavajući kako je ova odluka predstavljala prekretnicu u odnosima između Rusije i Zapada.

Prema Putinovim rečima, obećanja data Rusiji da NATO neće širiti svoje prisustvo na istok su prekršena ovom odlukom, što je u velikoj meri doprinelo trenutnom stanju neizvesnosti i sukoba u Ukrajini.

Putin je detaljno opisao kako je ova odluka doživljena kao neprijateljski akt prema Rusiji, implicirajući da je Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, namerno radio na podrivanju stabilnosti i bezbednosti ruskih granica kroz širenje NATO-a.

"Tada, kao što se ispostavilo kasnije, predsednik Buš, i on je takav snažan političar, kako su mi kasnije rekli, izvršio pritisak na nas i morali smo da pristanemo," citirao je Putin, opisujući dinamiku unutar NATO-a koja je dovela do ove odluke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading