Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Tajms of Izrael podseća da će Kairo biti domaćin pregovora koji počinju u utorak, na kojima će učestvovati Izrael, SAD i Katar. Visoki egipatski zvaničnici navodno su rekli izraelskim kolegama da se neće protiviti operaciji u Rafi, uz uslov da se izvede na način da se izbegnu palestinske civilne žrtve, objavio je izraelski Vojni radio.

Prema navodima tog radija, poruka iz Kaira ukazuje na to da bi Egipat mogao da oštro kritikuje Izrael ukoliko pokrene ofanzivu na najjužniji grad u Pojasu Gaze, ali da neće delovati na način koji bi sprečio izraelsku vojsku da izvrši operaciju.

Međutim, Egipat je u petak upozorio Izrael da bi svako masovno raseljavanje Palestinaca na teritoriju Sinaja dovelo u opasnost višedecenijski mirovni sporazum i bliske bezbednosne veze dve zemlje.

"Postoji ograničen prostor i veliki rizik da Rafa bude napadnuta zbog sve većeg broja Palestinaca tamo", rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri na konferenciji za novinare, upozoravajući da će eskalacija imati "strašne posledice".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading