Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su oslobođena dva taoca tokom racije koje su njene specijalne jedinice izvele u Rafi na jugu Pojasa Gaze. Poručio je i da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još talaca koje Hamas drži u palestinskoj enklavi, dodajući da će izrelska vojska nastaviti ofanzivu do konačne pobede nad Hamasom.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je da je u napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 12.000 pripadnika Hamasa, čime je brojnost snaga tog pokreta smanjena za polovinu.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte. Portparol ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je da su izraelski snajperisti ubili sedam osoba unutar bolnice Naser, u južnom gradu Kan Junis, te da je je u Rafi u izraelskim vazdušnim udarima za manje od 24 sati ubijeno više od 100 civila, među kojima ima žena i dece, čime je broj ubijenih Palestinaca porastao na 28.176.

Hamas je poručio da će napad na Rafu, staviti tačku na sve dalje pregovore o taocima.

Oglasio se i generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice Filip Lazarini, koji je poručio da se u Rafi nalazi skoro milion i po Palestinaca, te da oni nemaju gde da odu. 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Sjedinjene Američke Države da preispitaju svoju vojnu pomoć Izraelu zbog velikog broja civilnih žrtava u ratu u Gazi.

Došlo je i do novih napada izraelske vojske na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, dok su Huti izveli napad na američki brod u Crvenom moru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

 Belgijski premijer: Upad u Rafu rezultiraće "neublaženom humanitarnom katastrofom"

Belgijski premijer Aleksander De Kro upozorio je da bi izraelski upad u Rafu “prouzrokovao dalju neublaženu humanitarnu katastrofu i rezultirao smrću brojnih nevinih civila, opet većinom dece i žena”.

Obraćajući se na društvenoj mreži na Iks, pozvao je na trenutni prekid vatre, oslobađanje svih zarobljenika iz Gaze i “plan za dan posle”.

Izraelska vojska tvrdi da je napala infrastrukturu Hezbolaha na jugu Libana

Izraelska vojska objavila je na društvenim mrežama da su njeni borbeni avioni napali niz zgrada koje pripadaju Hezbolahu.

Dodaje se da je pogođena osmatračnica i druga vojna infrastruktura Hezbolaha i da je artiljerijski delovano na nekoliko lokacija na jugu Libana.

Južna Afrika uputila hitan zahtev MSP-u u vezi sa izraelskom ofanzivom na Rafu

Vlada Južne Afrike zatražila je od Međunarodnog suda pravde (MSP) da razmotri zahteve ili izraelski plan da produži vojne operacije u Rafi “da Sud upotrebi svoju moć kako bi spriječio dalje neposredno kršenje prava Palestinaca u Gazi”.

Francuska uvodi sankcije protiv 28 nasilnih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će zabraniti ulazak u zemlju za 28 izraelskih doseljenika koji upotrebljavju nasilje protiv palestinskih civila na Zapadnoj obali.

Lazarini: Pozivi na gašenje UNRWA "kratkovidi"

Filipe Lazarini, direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), saopštio je danas na sastanku u Ženevi da smatra da su pozivi na zatvaranje te organizacije "kratkovidi", jer bi se time smanjila sposobnost da se odgovori na humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Glavni donatori su obustavili finansiranje nakon optužbi da je 12 zaposlenih pri UNRWA osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

Iranski ministar spoljnih poslova sastao se s vođom Hamasa u Dohi

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdolahjan sastao se sa šefom političkog ureda Hamasa Ismailom Hanijehom u Dohi u Kataru.

Prošle sedmice Amirabolahjan je otputovao u Liban bi se sastao s zvaničnicima Hezbolaha i Hamasa dok izraelski rat protiv Gaze preti regionalnim požarom.

Izraelska vojska ponovo napala izbeglički kamp u Dženinu

Ovo je drugi napad na izbeglički kamp za manje od 24 sata, prema Nidalu Nagnagjehu, zvaničniku kampa.

Izraelska vojska uhapsila je Omara Al Fajeda, čoveka za kog je rekla da je član Hamasa.

Nagnagjeh je rekao da je vojska buldožerima uništila puteve i bitnu infrastrukturu, poput vodovoda, kanalizacije i internetskih mreža.

Kina pozvala Izrael da prekine vojne operacije u Rafi

Kina je pozvala Izrael da prekine vojne operacije u gradu Rafa "što je pre moguće", upozoravajući na moguću humanitarnu katastrofu, pošto se u Rafi nalazi milion i 400.000 interno raseljenih Palestinaca.

- Pozivamo Izrael da zaustavi vojne operacije što je pre moguće, učini sve što je moguće da izbegne žrtve među nevinim civilima i spreči razornu humanitarnu katastrofu u Rafi - saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Berns stiže u Kairo

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns trebalo bi da danas doputuje u Kairo, na novu rundu pregovora o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Pregovorima posreduje Katar, a tražiće se prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Palestinska aktivistkinja: Izraelski glavni cilj je da uništi celu Palestinu

Hanan Ašravi, palestinska aktivistkinja i nekadašnja članica Palestinske oslobodilačke organizacije, rekla je da smo usred genocida u Gazi.

- Izrael Palestince tretira kao stoku koju premeštaju sa jednog na drugo mesto, sprovodeći demografski inženjering, a sada uništavaju poslednje utočište koje imaju. Svi znaju da nema kraja izraelskoj krvožednosti... Ne mogu da unište Hamas, tako da nanose bol, smrt i razaranje bez ikakvog preuzimanja odgovornosti. Njihov primarni cilj nije da unište samo Palestince u Gazi već celu Palestinu - rekla je ona.

Berbokova zabrinuta zbog najavljene izraelske ofanzive u Rafi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog najave Izraela da planira veliku vojnu ofanzivu u Rafi.

- Posebno sam zabrinuta zbog saopštenja izraelske Vlade u vezi sa velikom kopnenom vojnom operacijom u Rafi - rekla je Berbokova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom el Malikijem u Berlinu.

Ona je istakla da je potpuno jasno i to da u Rafi postoji, kako je navela, "neverovatno velika mreža terorističke organizacije Hamas" i da Izrael "ima pravo da se brani od terorizma".

Nemačka vojna fregata plovi ka Crvenom moru da se pridruži misiji EU

Nemački vojni brod krenuo je ka Crvenom moru, gde je planirano da učestvuje u misiji Evropske unije za zaštitu pomorske trgovine i kao podrška akcijama protiv jemenskih pobunjenika Huta, koji izvode napade na trgovačke brodove, prema specijalizovanom sajtu za praćenje brodova "Marin Trefik".

Nemačka fregata "Saksen" klase Hesen isplovila je 8. februara sa 240 vojnika iz luke Vilhelmshafen ka Sredozemnom moru, a trebalo bi da stigne na odredište 19. februara.

Amnesti internešenel: Palestinski civili u Rafi u riziku od genocida

Palestinski civili u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze "suočavaju se sa stvarnim i neposrednim rizikom od genocida", saopštila je organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel.

U saopštenju se navodi da palestinski civili nemaju kuda da se evakuišu, u trenutku kada postoje izveštaji o mogućoj kopnenoj invaziji izraelskih snaga na ovaj grad.

AI je naveo da se "populacija Rafe povećala pet puta od početka izraelske ofanzive u oktobru i da se sada izraelske snage spremaju da pokrenu kopnenu operaciju u Rafi".

Izrael poručio Evropi da pozivi na ograničavanje pomoći Tel Avivu "jačaju Hamas"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poručio je danas visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju da njegov poziv da se ograniči vojna pomoć Tel Avivu samo "jača Hamas".

Kac je naglasio da se Izrael pridržava međunarodnog zakona i osigurava bezbedno kretanje civila u Pojasu Gaze.

Američki senator optužio Izrael za ratne zločine

Američki senator iz države Merilend Kris Van Holden optužio je danas Izrael da čini ratne zločine u Pojasu Gaze.

- Deca u Gazi sada umiru od namernog uskraćivanja hrane. To je ratni zločin. To je ratni zločin iz udžbenika. I to one koji to orkestriraju čini ratnim zločincima - rekao je Van Holden tokom obraćanja u Senatu.

On je dodao da predsednik SAD Džozef Bajden mora da preuzme mere kao odgovor na dešavanja u Pojasu Gaze.

- Sada je pitanje šta ćemo SAD učiniti. Šta ćemo da radimo? Šta će da uiradi predsednik Bajden? On mora preduzeti mere - istakao je senator, navodeći da je potrebno da se od vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua mora zahtevati da omogući da više humanitarne pomoći stigne u Gazu. Van Holden je rekao da ako Netanijahu to odbije, onda Bajden mora da prekine sa slanjem pomoći Izaaelu.

Rojters: Pariz izneo predlog za rešenje spora Libana i Izraela

Francuska je dostavila pisani predlog Bejrutu sa ciljem da se okončaju sukobi sa Hezbolaha i Izraela i reše sporna pitanja oko granice između Libana i Izraela, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

"Dali smo predloge. U kontaktu smo sa Amerikancima i važno je da udružimo sve inicijative i izgradimo mir", rekao je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Kina poziva Izrael na obustavu vojnih akcija u Rafi

Kina poziva Izrael da prekine vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze "što je pre moguće", piše Tajms ov Izrael.

Navodi se da je Peking upozorio Izrael na "ozbiljnu humanitarnu katastrofu", ako se akcije izraelske vojske na jugu palestinske enklave ne obustave. 

Direktor CIA u Kairu – nova runda pregovora o prekidu vatre

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns trebalo bi da doputuje u Kairo na novu rundu pregovora o prekidu vatre između izraelske vojske i Hamasa, prenosi Tajms ov Izrael.

Pregovorima posreduje Katar, a tražiće se prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Nakon pritisaka američke vlade, Izrael će, navodno, u Kairo poslati delegaciju koja uključuje šefa Mosada Dejvida Barnea i direktora Šin Beta Ronena Bara, pišu izraelski mediji.

Bajden: Obezbediti pomoć za Palestince u Rafi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je nakon razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom da izraelske vojne operacije prema Rafi ne bi trebalo da se nastave bez plana za osiguravanje bezbednosti i pomoći za više od milion Palestinaca koji su se sklonili na tom području.

"Takođe smo od početka bili jasni da se protivimo bilo kakvom prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze", istakao je Bajden.

Naveo je da SAD rade na tome da osiguraju da prelazi Rafa i Kerem Šalom ostanu otvoreni za humanitarnu pomoć i da otvore dodatne prelaze.

Kralj Jordana: Napad na Rafu doveo bi do nove humanitarne katastrofe

Jordanski kralj Abdulah, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući, izjavio je da se ne može dopustiti izraelski napad na Rafu, istakavši da bi to dovelo do "još jedne humanitarne katastrofe".

"Situacija je već nepodnošljiva za više od milion ljudi koji su pobegli u Rafu od početka rata. Ne možemo da stojimo po strani i da dozvolimo da se ovo nastavi", rekao je kralj Abdulah-

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading