Raketa
Foto: Alo/Printscreen

U poslednjem obrtu dešavanja u ratu u Ukrajini, Rusija je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, počela da koristi modifikovanu i unapređenu verziju rakete Cirkon.

Ova vest predstavlja značajan preokret, budući da se Cirkon smatrao neuništivim oružjem koje protivvazdušne odbrane teško mogu zaustaviti.

U izveštaju Kijevskog naučno-istraživačkog instituta forenzičke ekspertize, koji kontroliše vlada Ukrajine, navedeni su dokazi o upotrebi hipersonične rakete Cirkon tokom napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara.

Institut je istakao da su oznake na pronađenim delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i karakteristike oružja ukazale na prvu upotrebu Cirkona u stvarnom ratu.

Ukrajinske vlasti su potvrdile četiri žrtve i 38 povređenih tokom napada, ali do sada nije bilo direktnih potvrda o povezanosti žrtava sa navodnim lansiranjem rakete Cirkon. Nije precizirana ni platforma sa koje je raketa ispaljena, iako su prethodni izveštaji u ruskim medijima ukazivali da je bila raspoređena na ratnom brodu.

BONUS VIDEO

@alo_portal Koju biste godinu posetili da imate vremeplov? 🤔 Pišite nam u komentarima! 👇🏻 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage #viraltiktok #foryou #fyp ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading