Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Porodice zarobljenih Izraelaca u Pojasu Gaze podnele su tužbu protiv Hamasa Međunarodnom krivičnom sudu u Haga. 

Ministarstvo zdravlja u Gaze, koje vodi Hamas, saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra stradalo ukupno 28.576 Palestinaca.

Počela je evakuacija raseljenih Palestinaca iz bolnice Naser u Kan Junisu, gde se vode žestoke borbe između izraelskih snaga i pripadnika Hamasa.

Izraelske odbrambene snage navele su da je libanski Hezbolah tokom jučerašnjeg dana ispalio 11 raketa, te da je tom prilikom stradala žena na severu Izraela, ali da su izraelske snage uzvratile "opsežnim" napadom na Liban.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, istovremeno, rekao je da će njegova zemlja nastaviti sa ofanzivom na Hamas u Rafi, nakon što civili napuste to područje na jugu Gaze.

Izrael je, takođe, odobrio korišćenje satelitskog interneta "Starlink" Ilona Maska u palestinskoj enklavi, što je pozdravio i sâm američki milijarder.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Borci Hezbolaha iz južnog Libana gađaju Kirjat Šmonu (VIDEO)

 

 

Državna novinska agencija: Libanski grad na meti izraelskih mitraljeza

Libanska Nacionalna novinska agencija javila je da su izraelske trupe pucale iz mitraljeza na selo Kfar Kila, blizu granice sa Izraelom, u "operaciji čišćenja".

NNA je takođe saopštila da su avioni izraelske vojske bombardovali selo Bilda, a njihova artiljerija pogodila Vadi Saluki i predgrađe grada Hula.

Hamas negira da je u bolnici Naser skrivao zarobljenike i svoje borce

Hamas je izraelske tvrdnje o tome da bolnicu Naser u Kan Junisu koriste za skrivanje zarobljenika i svojih boraca nazvao lažnim, javlja Reuters.

Bezbednosni izvor: Komandant Hezbolaha među 10 žrtava izraelskog napada u Libanu

Komandant Hezbolaha, još dva člana te militantne grupe i sedam civila ubijeni su u izraelskom napadu na jug Libana, izjavio je danas neimenovani bezbednosni izvor, precizirajući broj poginulih u raciji koja je izvršena dan ranije.

Isti komandant Hezbolaha je ranjen u izraelskom napadu na grad Nabatije na jugu Libana pre nedelju dana, rekao je bezbednosni izvor koji nije želeo da bude imenovan jer nema ovlašćenja da daje izjave za medije, preneo je Tajms of Izrael.

Grifits upozorio na prelivanje Palestinaca iz Rafe u Egipat ako Izrael napadne

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja i hitnu pomoć Martin Grifits upozorio je danas na mogućnost da se Palestinci iz Rafe na jugu Pojasa Gaze "preliju" u Egipat, ukoliko Izrael pokrene vojnu operaciju na taj pogranični grad.

Grifits je rekao da je "iluzija" da bi narod u Gazi mogao da se evakuiše na bezbedno mesto, preneo je Rojters. Više od milion Palestinaca se nalazi u Rafi na granici sa Egiptom, a većina su raseljeni zbog borbi u drugim delovima Pojasa Gaze.

 

 IDF:Imamo podatke da su taoci bili u bolnici

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da imaju "verodostojne obaveštajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici i da se možda neko od talaca još uvek nalazi unutra.

Danijel Hagari, glavni vojni portparol, rekao je da izraelske snage tamo sprovode "preciznu i ograničenu" operaciju i da neće nasilno evakuisati zdravstvene radnike ili pacijente. Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne strukture da zaštiti svoje borce.

Irska najavila da će podržati UNRWA sa 20 miliona evra

Irska je danas najavila da će sa 20 miliona evra podržati Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i pozvala zemlje koje su obustavile finansiranje da nastave i prošire podršku toj agenciji.

Dablin je 2023. direktno doprineo UNRWA sa 18 miliona evra, u sklopu pordške palestinskom narodu koja je iznosila 36 miliona evra, preneo je Rojters.

Broj Palestinaca poginulih od početka sukoba porastao na 28.663

Broj Palestinaca poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao je danas na 28.663, dok je 68.395 ljudi ranjeno, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo dodaje da je u poslednja 24 sata poginulo 87 Palestinaca, dok su 104 ranjena.

El Kidra: Izrael pokrenuo "masovni upad“ na bolnicu Naser, ima ranjenih

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf el Kidra rekao je da je Izrael pokrenuo "masovni upad“ na bolnicu Naser u Kan Junisu uz pucnjavu koja je ranila mnoge raseljene ljude koji su se tamo sklonili.

Ističe da je vojska naredila lekarima da sve pacijente presele u stariju zgradu koja nije bila adekvatno opremljena za njihovo lečenje.

IDF: Imamo verodostojne podatke da je Hamas držao taoce u bolnici Naser u Kan Junisu

Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da izraelska vojska ima "verodostojne obaveštajne podatke" da je Hamas držao taoce u bolnici Naser u gradu Kan Junis u južnoj Gazi, kao i da se tamo možda nalaze tela talaca koja su trenutno skrivena.

Ukazao je da IDF ima "verodostojne obaveštajne podatke iz brojnih izvora, uključujući oslobođene taoce, koji ukazuje na to da je Hamas držao taoce u Naser bolnici u Kan Junisu i da se u toj bolnici možda nalaze tela naših talaca".

Hezbolah: Izrael će se suočiti sa odmazdom nakon ubistva civila na jugu Libana

Visoki zvaničnik Hezbolaha i član parlamenta Hasan Fadlalah izjavio je da će se Izrael suočiti sa odmazdom nakon što su prethodnog dana u dva talasa napada na jug Libana stradali civili, među kojima ima i dece.

"Neprijatelj (Izrael) će platiti cenu za ove zločine", rekao je Fadlalah za Rojters na pitanje o reakciji oružane grupe.

U izraelskim napadima u Libanu poginulo 12 ljudi

U nizu izraelskih vazdušnih napada širom južnog Libana poginulo je 12 ljudi, a među njima ima i dece, prenosi libanska nacionalna novinska agencija.

Sedmoro članova iste porodice poginulo je u stambenoj zgradi u Nabatiji, što je treći put da je taj grad na jugu Libana gađan od oktobra.

Dete koje je preživelo napad pronađeno je pod ruševinama posle više od četiri sata potrage i spasavanja.

Izrael neće tolerisati napade iz Libana

Izraelski ministar odbrane Joav Galan razgovarao je sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom. Galan ističe da je razgovor bio fokusiran na to da ga obavesti o nedavnoj izraelskoj operaciji oslobađanja dva taoca koje Hamas drži u Gazi i o situaciji na severnoj granici.

"Takođe se razgovaralo o tekućim pretnjama i napadima koje sprovodi Hezbolah. Država Izrael neće tolerisati napade na svoje građane. Osiguraćemo bezbednost i bezbedan povratak naših zajednica na sever i spremni smo da to učinimo diplomatskim ili vojnim putem“, rekao je Galan.

Iran: Ako SAD zaplene naše brodove, uzvratićemo

Iran će uzvratiti ako njegovi brodovi budu zaplenjeni, rekao je pravni savetnik iranskog predsednika, reagujući na najave iz SAD.

Prethodno je Ministarstvo pravde SAD izdalo saopštenje u kojem najavljuje zaplenu više od 500.000 barela iranskog goriva kako bi se suzbila "mreža finansiranja Revolucionarne garde“.

"Ako iranski brod bude zaplenjen, mi ćemo uzvratiti“, rekao je pravni savetnik Mohamed Dehgan.

Vašington post: SAD i arapski partneri pripremaju mirovni sporazum

SAD i nekoliko arapskih partnera pripremaju detaljan plan za sveobuhvatni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca koji uključuje "čvrst vremenski okvir" za palestinsku državu, prenosi Vašington post, navodeći da bi više detalja moglo da bude poznato u narednih nekoliko nedelja.

Hitnost napora direktno je povezana sa predloženim prekidom borbi i oslobađanjem talaca koje drži Hamas u Gazi, a koje pregovaraju SAD, Katar i Egipat.

U izveštaju, koji se poziva na američke i arapske zvaničnike, kaže se da bi ključ plana i njegove objave bilo postizanje početnog primirja između Izraela i Hamasa.

Kanada, Australija i Novi Zeland pozivaju na hitan humanitarni prekid vatre

Lideri Kanade, Australije i Novog Zelanda pozivaju na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom kao odgovor na izveštaje o planiranoj vojnoj operaciji Izraela u Rafi.

"Ozbiljno smo zabrinuti indikacijama da Izrael planira kopnenu ofanzivu na Rafu. Vojna operacija u Rafi bila bi katastrofalna“, navodi se u saopštenju premijera tri zemlje.

Šef FBI nenajavljeno otputovao u Izrael

Direktor američkog FBI nenajavljeno je otputovao u Izrael kako bi se sastao sa obaveštajnim agencijama te zemlje.

Kristofer Rej se takođe sastao sa agentima FBI sa sedištem u Tel Avivu, navodi se u saopštenju biroa.

Rej je ponovio podršku FBI Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra.

UNRWA ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći Gazi

 

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je nemačkoj ministarki inostranih poslova  Analeni Berbok da Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) ne može biti deo distribucije humanitarne pomoći u Gazi "ni pod kakvim okolnostima".

Kac je to rekao u trenutku kada Izrael blokira vitalne pošiljke humanitarne pomoći za Gazu, tvrdeći da agencija UN sarađuje sa Hamasom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading