Aleksej Navaljni
Foto: AP/Foto: AP

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, saopštilo je Regionalno odeljenje katzneno popravne službe.

Navaljni je bio poznat kao jedan od glavnih kritičara Vladimira Putina. Nakon što je odrastao u raznim vojnim naseljima, diplomirao je pravo na Univerzitetu narodnog prijateljstva u Moskvi 1998. i ekonomiju na Finansijskom univerzitetu 2001. godine. Pridružio se političkoj stranci Jabloko, ali je iz nje isključen 2007. godine zbog navodnih "nacionalističkih aktivnosti".

Politički angažman

Godine 2004. osnovao je građanski pokret Odbor za zaštitu Moskovljana, građanski pokret protivnika korupcije i kršenja prava građana. Godinu nakon toga podržao je Omladinski pokret DA! i bio koordinator projekta Policija s ljudima.

Godine 2006. koordinirao je projektom Političke rasprave, bio glavni urednik programa TVC, moderator debata Gajdar – Bagirov i Kononenko – Latinina, o kojim su ruske novine kasnije i pisale.

Navaljni je 2008. godine započeo kampanju aktivizma akcionara protiv korupcije u državnim kompanijama, što mu je omogućilo direktan sukob s Putinovim političkim saveznicima.

Dana 23. juna 2007. postao je suosnivač pokreta Narod. Godinu nakon toga je osnovao javnu organizaciju Unija manjinskih dioničara koja se bavi zaštitom prava privatnih ulagača i koja radi na problemu povećanja transparentnosti troškova monopola. Godine 2009. bio je savjetnik guvernera regije Kirov, bivšeg vođe Saveza desnih snaga, Nikite Belihog.

Neslaganje sa Putinovim režimom

Godine 2010. pokrenuo je veb-sajt RosPil za prijavljivanje korupcije u državnim ugovorima, što je privuklo veliku pažnju javnosti. Njegovo opisivanje stranke Jedinstvena Rusija kao "stranke lopova i prevaranata" postalo je simbol protesta protiv korupcije.

Učestvovanje u protestima 2011. zbog izbornih nepravilnosti dovelo je do njegovog prvog zatvaranja. Nakon Putinovog povratka na predsedničku dužnost 2012., Navaljni je bio meta represije, uključujući pretrese i krivične istrage.

Protivno politički motivisanom suđenju za proneveru 2013., koje mu je donelo petogodišnju zatvorsku kaznu, neočekivano je oslobođen da nastavi svoju kandidaturu za gradonačelnika Moskve, gde je osvojio iznenađujuće visokih 27,2% glasova.

Iako je osuđen za proneveru, kazna mu je suspendovana, što mu je omogućilo da nastavi s političkim aktivnostima unatoč zabrani kandidature za izborne funkcije.

Predsednički izbori 2018. 

Sredinom decembra 2016. Navaljni je objavio da planira učestvovati na ruskim predsjedničkim izborima 2018, te je ubrzo nakon toga objavio program i počeo okupljati pristalice.

Putem interneta je organizovao skupljanje potpisa za njegovu nominaciju, te je istovremeno regrutovao volontere za rad u njegovom timu. Sredstva je prikupljao preko crowdfundinga.

Njegova politička aktivnost i dalje je bila pod stalnim nadzorom Putinove administracije, što je kulminiralo novim zatvaranjem 2021. nakon što se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom.

Osuđen je na devet godina stroge kazne u penalnoj koloniji zbog optužbi za prevaru i nepoštovanje suda. Njegov aktivizam i pokušaji učešća u političkom sistemu Rusije nastavili su se uprkos ponovljenom pritvoru i represiji.

Nepoznata osoba mu je 27. aprila u Moskvi bacila kaustičnu sodu u lice, uslijed čega je Navaljni zadobio hemijsku opekotinu kod desnog oka s djelimičnim gubitkom vida. Nakon desetak dana je operisan u Barceloni. Dana 30. aprila REN TV objavio je video napada, ali usled nedostatka dokaza i neuspešne identifikacije počinioca niko nije odgovarao.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading