Aleksej Navaljni
Foto: AP/Tanjug/Ap

Naime, Navaljni se 4. novembra 2011. godine u Moskvi, kako je i sam tada rekao, četvrtu godinu zaredom pridružio "Ruskom maršu" - demonstracijama ruskih nacionalista i suprematista.

Čak je održao i govor u kojem je pozvao okupljene da se suprotstave "partiji prevaranta i lopova". Ruski mediji navode i da je tražio da se narodima sa Kavkaza u RF oduzme rusko državljanstvo.

Navaljni kasnije nije više odlazio na skupove ruskih nacionalista, ali je ovaj video ostao kao svedočanstvo njegovih ekstremnih stavova na koje su zapadni mentori "zažmurili" videći ga kao jedinu, doduše propalu šansu, da poljuljaju vladavinu Vladimira Putina.

"Ruski marš" je naziv za godišnje marševe i mitinge ruskih nacionalističkih organizacija i pokreta, od kojih su mnogi neonacistički u gradovima Rusije i drugih zemalja postsovjetskog prostora. Održavaju se na ruski nacionalni praznik Dan narodnog jedinstva, 4. novembra. "Ruski marš" je poslednjih godina u Moskvi zabranjen, a pokušaji okupljanja pristalica ovog pokreta završavaju se hapšenjima.

Podsetimo, u petak 16. februara Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da je preminuo ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je tamo služio zatvorsku kaznu.

- Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A.A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest - navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.

Dodaje se da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je "pozvana hitna pomoć".

- Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju - naveli su u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading