Putin o Navaljnom
Foto: AP/Sergey Ponomarev (STF)

Uprkos brojnim hapšenjima i pokušajima da ga se spreči u obavljanju delatnosti, Navaljni (47) je ostao jedna od najpopularnijih opozicionih ličnosti u Rusiji i trn u oku Kremlju.

Kremlj je insistirao da Navaljni ne predstavlja nikakvu stvarnu političku pretnju. Međutim, ruski lider Vladimir Putin izbegavao je da izgovori ime Navaljnog, umesto toga nazvao ga je „taj momak“, „ovaj gospodin“, „loši izgovor za političara“ i „izvesnu političku silu“, prenosi The Moscov Times.

Putin još nije komentarisao smrt Navaljnog. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin obavešten o njegovoj smrti. U nastavku možete pročitati kako je predsednik Rusije govorio o Navaljnom.

Godina 2017.

Putin je više puta rekao da se ne plaši protivnika Kremlja.

Tokom godišnje konferencije za novinare 2017, predsednička kandidatkinja i novinarka Ksenija Sobčak pitala je Putina o predsedničkim izborima 2018. i Navaljnom, kome je zabranjen pristup izborima zbog sudske presude za koju su njegove pristalice tvrdile da je politički motivisana.

- Ljudi razumeju da biti opozicioni aktivista u Rusiji znači da ćete ili biti ubijeni ili zatvoreni. Da li se vlada plaši fer konkurencije?“ - upitala je Sobčak.

Putin je uveravao da se ruske vlasti nikoga ne boje.

- Uveravam vas, vlasti se nikoga ne plaše i nikada se nisu plašile - kazao je Putin.

Godina 2018.

Govoreći o predsedničkim izborima 2018. i činjenici da je Navaljnom zabranjeno da se kandiduje za tu funkciju, Putin je poručio da je opozicioni političar očigledno osoba koju bi Zapad želeo da promoviše u ruskoj političkoj sferi i da ga vidi na čelu zemlje.

- Osoba koju ste spomenuli nije jedina kojoj nije dozvoljeno (da učestvuje na predsedničkim izborima), iz nekog razloga drugi nisu imenovani (u SAD). To jasno govori o preferencijama američke administracije. i rukovodstva drugih zemalja - objasnio je Putin.

On je tada tvrdio da su SAD pogrešile u tom pogledu i da bi bilo bolje da ćute.

Godina 2020.

te godine Navaljni je evakuisan u Nemačku na lečenje nakon skoro smrtonosnog trovanja za koje je kriv Kremlj. Zapadni naučnici identifikovali su otrov kao zabranjeni sovjetski nervni agens Novičok, dok su istraživački novinari napad povezali sa ruskim bezbednosnim službama.

Kremlj je više puta negirao umešanost. Putin je na konferenciji za novinare krajem godine rekao da će, ako neko želi da otruje kritičara Kremlja, to najverovatnije učiniti.

- Što se tiče pacijenta berlinske klinike, on ima podršku specijalnih službi, u konkretnom slučaju SAD. A ako je to slučaj, onda postaje interesantno i specijalne službe bi, naravno, trebalo da se pobrinu njega. Međutim, to uopšte ne znači da mora da bude otrovan. Koga briga za njega? Da su zaista hteli, najverovatnije bi to uradili - rekao je Putin.

Godina 2021.

U januaru 2021. Navaljni je uhapšen po povratku u Moskvu zbog kršenja uslova iz 2017. dok se oporavljao u inostranstvu, optužba koju su njegovi saveznici videli kao politički motivisanu. Njegovo hapšenje izazvalo je proteste širom zemlje koji su zahtevali njegovo oslobađanje. Tog leta, Navalnijeve organizacije su zabranjene kao ekstremističke, što dovodi njegove saveznike i zaposlene u opasnost od krivičnog gonjenja.

Tada je Putin poručio da se ne plaši Navaljnog tokom intervjua za En-Bi-Si.

- Ko kaže da se osećam ugroženim od opozicije ili da nas ugrožava opozicija? Ko vam je rekao da se ja plašim opozicije? To je jednostavno smešno - istakao je on.

Intervju je snimljen ubrzo nakon što su Navaljnijeve organizacije stavljene van zakona i nekoliko nezavisnih medija označeno kao "strani agenti".

- Vi to predstavljate kao disidentstvo i netrpeljivost prema disidentstvu u Rusiji. Mi na to gledamo potpuno drugačije. Verujem da je to opravdano. Mi nemamo tu vrstu navike da bilo koga ubijemo - rekao je Putin na pitanje da li je naručio ubistvo Navaljnog.

Upitan da li Putin može lično da obezbedi da Navaljni izađe živ iz zatvora, predsednik je rekao da je Navaljni samo „jedan od građana Ruske Federacije koji je sud proglašen krivim i nalazi se u zatvoru“.

On je dodao da niko neće biti tretiran gore od bilo koga drugog i da nikome ne treba dati poseban tretman, jer bi to bilo pogrešno.

- Svi treba da budu u jednakoj situaciji. To se zove tretman najpovlašćenije nacije. On nije ništa gori od bilo koga drugog. A, osoba koju ste spomenuli, to se odnosi i na nju - dodao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading