Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

U iščekivanju ofanzive na Rafu, humanitarna situaicija u Kan Junisu sve teža. Od kada su izraelske trupe presekle isporuke struje i kiseonika u bolnici Naser, preminulo osam pacijenata, tvrde tamošnje vlasti.

Izrael odbacuje međunarodne zahteve za priznanje Palestine.

Savet bezbednosti UN u utorak glasa o prekidu vatre u Gazi. SAD najavile veto.

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva uporedio je rat Izraela protiv Hamasa sa Adolfom Hitlerom i nacističkim istrebljenjem Jevreja u Holokaustu.

Benjamin Netanjahu istako je da je Lula da Silva prešao "crvenu liniju", ocenivši njegvoe reči kao "sramotne i alarmantne". Ambasadoru Brazila u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela biće uručena protestna nota.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

SAD predložile nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće".

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik Džozef Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije, takođe, "utvrđuje se da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje". prenosi Tanjug.

 

Katar optužio Netanjahua da prolongira rat

Katar je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua da svojim izjavama u vezi sa pregovorima o oslobađanju preostalih talaca koje drži Hamas, pokušava da prolongira rat u Pojasu Gaze. 

Ogroman požar na mestu jednog od napada na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu (VIDEO)

 

 

Katar optužio Netanijahua da prolongira rat


Katar je optužio premijera Izraela Benjamina Netanijahua da, svojim izjavama u vezi sa pregovorima o oslobađanju preostalih talaca koje drži Hamas, pokušava da prolongira rat u Pojasu Gaze.

"Nedavne izjave premijera Izraela... nisu ništa drugo do pokušaja da se odugovlači i prolongira rat zbog razloga koji su postali očigledni svima", navode je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžat al-Ansarsi na platformi X (Tviter).

On je to izjavio nakon što je Netanijahu optužio Katar da je blag prema Hamasu, tokom govora koji je održao u Jerusalimu.

"Apelujem vas da pritisnete Hamas jer želimo oslobađanje naših talaca", rekao je Netanijahu liderima američkih koji su se okupili na gala večeri u Muzeju tolerancije, preneo je Džeruzalem post.

Netanijahu je rekao da "Katar može da pritisne Hamas kao niko drugi".

"Oni su domaćini liderima Hamasa, koji je zavistan od njih finansijski", istakao je Netanijahu, prenosi Tanjug.
 

IDF: Pogođeno preko 31.000 ciljeva od početka sukoba u Gazi i Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da od početka sukoba pogodile preko 31.000 ciljeva uglavnom u Pojasu Gaze, ali i u Libanu i drugim frontovima.

Gutereš: Neprihvatljivi uslovi talibana za učešće na sastanku pod okriljem UN

Talibani su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo na sastanku o Avganistanu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, izjavio je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je nakon dvodnevnog sastanka u Kataru rekao da je među zahtevima talibana bilo isključenje pripadnika avganistanskog civilnog društva iz pregovora u Dohi i tretman koji je predstavljao zvanično priznanje talibana, kao legitimnih vlasti u Avganistanu.

"Primio sam pismo (od talibana) sa nizom uslova za prisustvo na ovom sastanku koji nisu bili prihvatljivi", rekao je generalni sekretar UN na konferenciji za novinare.

IZRAELCI PUCALI NA PALESTINCE Haos u Pojasu Gaze

Izraelski vojnici otvorili su danas vatru na palestinske civile koji su krenuli ka kamionima sa humanitarnom pomoći u Pojasu Gaze, preneli su lokalni mediji.

Izraelska vojska napala infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu.

Napadnuti su objekte libanskog Hezbolaha u selu Dhayra u južnom Libanu, navodi se u saopštenju vojske.

Španija će uvesti sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali

Španija će jednostrano uvesti sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali koji se nasilno ponašaju prema Palestincima, ako njeni partneri iz Evropske unije ne postignu sporazum o tom pitanju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares.

On je istakao da će se Španija zalagati za uvođenje sankcija na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu, prenosi Rojters. ''Ako ne bude sporazuma, Španija će pojedinačno nastaviti sa sankcijama protiv naseljenika'', rekao je Albares.

U Hagu saslušanje 52 države o okupaciji Palestine

Danas je pred Međunarodnim sudom pravde započelo saslušanje o 57-godišnjoj izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Rezolucija UN takođe traži od MSP da savetuje kako ove prakse "utiču na pravni status okupacije" i kakve pravne posledice proizilaze iz tog statusa za sve zemlje i UN.

Iran: SAD koriste rat u Gazi kao izgovor za jačanje prisustva u regionu

SAD koriste rat u Pojasu Gaze kao izgovor za jačanje američkog prisustva u regionu Bliskog istoka, izjavio je načelnik iranske vojske general-major Mohamed Hosein Bakeri.

Bakeri je, na skupu u južnom iranskom lučkom gradu Bandar Abas na kojem su predstavljena dva nova patrolna i borbena broda, rekao da je regionalna situacija delikatna i kritična.

Bakeri tvrdi da američka vojska, koja se, kako je naveo, donekle povukla iz regiona Bliskog istoka, traži izgovore da se odmah vrati, objavila je iranska agencija Tasnim.

Civilima u Gazi preko poruka nuđen novac za informacije o taocima Hamasa

Civili u Pojasu Gaze primali su teksutalne poruke u kojima im se nudi novac u zamenu za informacije o taocima koje palestinska grupa Hamas drži unutar Gaze Poruka, koja se može videti na društvenim mrežama, glasi: ''Da li ste zainteresovani za bolju budućnost za svoju porodicu, i za lepu finansijsku nagradu? Imate li informacija o taocima ili tome ko ih drži? Ne ustručavajte se da nas kontaktirate na ovaj broj''.

Unutar poruke su linkovi ka kanalima društvneih mreža za kontakt sa pošiljaocem i link ka dokumentima sa slikama talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Broj ubijenih Palestinaca premašio 29.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra je poginulo više od 29.092 Palestinca, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa.

Povređeno je više od 69.000 ljudi, prenosi Al Džazira. U poslednja 24 sata u Gazi je poginulo 107 Palestinaca, navedeno je u saopštenju.

Više od 25 Palestinaca uhapšeno u izraelskim racijama na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su tokom noći i jutra najmanje 25 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika i Kluba palestinskih zatvorenika.

Hapšenja su izvršena u Hebronu, Ramali, Betlehemu, Nablusu, Jerihonu i Jerusalimu, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD u Jemenu: Napadi Huta mogu da izazovu ekološku katastrofu

Američka ambasada u Jemenu poručila je danas da bi napadi Huta na brodove u Crvenom moru mogli da izazovu ekološku katastrofu i pozvala militantne da prestanu da ugrožavaju živote Jemenaca.

"Bezobzirni napadi Huta na brodove i tankere mogli da izazovu ekološku katastrofu u Jemu. Huti bi trebalo da prestanu da ugrožavaju živote Jemenaca", navodi se u objavi ambasade SAD na društvenoj mreži X. Huti su ranije danas saopštili da su izveli raketni napad na teretni brod koji je plovio pod zastavom Belizea kroz moreuz Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

Palestinski ministar spoljnih poslova pred MSP: Izrael sprovodi genocid u Gazi

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki danas je, na otvaranju saslušanja o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, optužio Izrael da sprovodi genocid u Pojasu Gaze.

"Dozvoliti da se ovo nastavi je neprihvatljivo. Moralna je i zakonska obaveza da se to što pre okonča", rekao je Al Maliki, prenosi Al Džazira. Maliki takođe tvrdi da su Palestinci na Zapadnoj obali žrtve "kolonizacije i rasističkog nasilja".

Novi napad Huta 

Huti su saopštili da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu.

Takođe, tvrde da su oborili i američki dron "MQ-9 Reaper" iznad oblasti Hodeida na severu Jemena.

Izrael: Najkasnije do Ramazana ćemo pokrenuti ofanzivu na grad Rafu

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve taoce u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva u Rafi. 

"Svet treba da zna i vođe Hamasa treba da znaju - ako do Ramazana taoci nisu kod svoje kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i u oblasti Rafe", rekao je Ganc.

On je dodao da onima koji kažu da je ta cena suviše visoka poručuje da Hamas ima izbor - mogu da se predaju, oslobode taoce i civile u Gazi i da tako mogu da proslave praznik Ramazan

Martin: Bilo bi katastrofalno ako Izrael nastavi da bombarduje Rafu

 

Irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin izjavio je da bi bilo katastrofalno ukoliko Izrael nastavi da bombarduje Rafu na jugu Pojasa Gaze jer se u tom gradu, prema procenama, nalazi 1,5 miliona Palestinaca koji su se tu sklonili od sukoba u ostalim delovima enklave.

Martin je upozorio da bi dalji napadi na Rafu doveli do pogoršanja i ovako katastrofalne humanitarne situacije.

Istakao je da je ogromna većina Saveta EU za spoljne poslove za okončanje rata u Pojasu Gaze i da smatra da taoce koje drži Hamas treba što pre osloboditi, prenosi Gardijan.

MSP otvara ročište o posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu otvara danas jednonedeljno ročište o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, tokom kojeg predstavnici više od 50 država treba da se obrate sudijama.

Sudu će se prvo obratiti palestinski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki, a predviđeno je, između ostalih, i obraćanje predstavnika SAD, Kine, Rusije, Južne Afrike i Egipta, prenosi Rojters. Izrael neće učestvovati na ročištu, iako je sudu poslao pisani podnesak.

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi porastao na 235

Jedan izraelski vojnik ubijen je tokom borbi u južnoj Gazi, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 235, saopštio je IDF.

Sirene za vazdušnu opasnost kod granice sa Gazom

 

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicima u blizini granice sa Gazom, prenosi Tajms of Izrael.

Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko nedelja da se oglašavaju sirene.

Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading