PRETI NAM NESTAŠICA OMILJENOG SLATKIŠA Svet ostaje bez čokolade?
pixabay.com

Cene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškoj berzi roba u drugoj nedelji februara.

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doprineli su povećanju cena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače koja ostvaruje skoro 40 posto svetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Ninjo, vremenski fenomen koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan uticaj na proizvodnju kakaa u ovim zemljama.
Snažni sezonski vetrovi i nedostatak padavina takođe su doprineli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cene.

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cena primarnih sirovina, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

U izveštaju dobavljača sirovina Henli Bridža, očekuje se da će se povećanje cena kakaa od 15 do 20 odsto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

- To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa poslednjih godina - rekao je Samjuel Adimado, predsednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

Naveo je da ne samo da su primetili pad proizvodnje, već su morali i da smanje obim svog poslovanja, uključujući otpuštanja zaposlenih.

Međutim, Havijer Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sedištem u Londonu i kolumnista "Blumberga", veruje da je "ovo neophodna kriza".

- Svetu su potrebne više cene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim - kazao je Blas u nedavnoj objavi na mreži X.

I drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu iskusiti porast cena ili poremećaje u lancu snabdevanja, dok ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahteva kupaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading