moskva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Navodi se da strani stručnjaci razmatraju formiranje vojnih formacija novog tipa, takozvanih združenih operativnih formacija (ZOF).

To treba da budu kombinovane kompaktne visokomobilne višesferne vojne grupacije, sposobne da u kratkom roku izvedu kompleksan napad na administrativno-političku i vojno-industrijsku infrastrukturu protivnika u svim oblastima, kopnenoj, morskoj, vazdušnoj, kosmičkoj i informacionoj.

"Najočekivanije forme primene ZOF su vazdušno-kopnene (pomorske) operacije (kampanje). Istovremeno, one će početi od vazdušnih (od 2030. g. vazdušno-kosmičkih, nadalje - kosmičko-vazdušnih) ofanzivnih operacija, koje se sastoje od brzog (trenutnog) globalnog napada i nekoliko (od dva-tri do pet-sedam) intenzivnih raketno-avionskih napada. Istovremeno, avijacija će među prvima krenuti u borbena dejstva jedna od prvih, kao rod vojske sa najboljim manevrima i prilagodljivošću, još pre raspoređivanja glavne grupacije", ističe izdanje.

Autori pišu da će pre početka aktivne faze operacije operativne formacije protivnika sprovoditi provokativne, demonstrativne, informacione i druge potencijalno agresivne akcije, uključujući u cilju kontrole situacije.

Kako pišu, agresor će pojačati sve vidove izviđanja, obavljaće redovne letove aviona i dronova u blizini državnih granica zemlje, uključujući letove strateških bombardera.

Takođe, moguće je održavanje obuka uz učešće grupa nosača aviona i brodova - nosača krstarećih raketa.

Pored toga, "Vojna misao" precizira da će borbeni i brojčani sastav ZOF protivnika u mirnodopskim uslovima iznositi 50-70 odsto od sastava koji će biti aktivan tokom rata.

Autori takođe naglašavaju da je potrebno da se formiraju novi pogledi na organizaciju borbene primene avijacionih snaga kako u mirnodopskim, tako i u ratnim uslovima, "koja će biti u skladu sa postojećim i perspektivnim formama primene i načinima dejstava sredstava vazdušno-kosmičkih napada protivnika".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading