Bob menendez
Foto: Printscreen/Printscreen

Nove optužbe dolaze nekoliko dana nakon što su jedan od biznismena iz Nju Džersija koji je ranije bio optužen zajedno sa Menendezom, njegova supruga Nadin Menendez i još dvoje, pristali da priznaju krivicu i sarađuju u istrazi.

Među novim optužbama spominju se "zavera, ometanje pravde, javni funkcioner koji je delovao kao strani agent, mito, iznuda i prevara službi".

Menendez, inače jedan od najvećih zagovornika kosovske nezavisnosti, te optužbe je negirao.

Ranije su američki mediji pisali o povezanosti Menendeza sa biznismenom osuđenim za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, koji je sa suprugom optužen prošle godine za krivična dela primanja mita, prema ranijem pisanju "Dejli Bista", bio je u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom zvanim "Gas", inače rođenim bratom političara iz Demokratske partije u Albaniji, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki sajt "Dejli Bist" objavio je i da je Mendez "povezan sa trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mešao: Albanijom".

"Štaviše, tokom trajanja navodne šeme podmićivanja, Menendez je koordinirao sa albansko-američkom zastupničkom grupom u koju je Lita bio uključen, sastao se sa bratom biznismena (Korabom Litom) članom Demokratske partije u Albaniji, koji je u to vreme bio član albanskog parlamenta i sa njim razmatrao svoje zvanične izjave", piše "Dejli bist".

"Dejli bist" podseća i da je početkom 2020. godine Menendez počeo više da se oglašava po pitanju Kosova, pridruživši se svom tadašnjem kolegi iz Predstavničkog doma poslaniku Eliotu Engelu iz Njujorka u potpisivanju pisma Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji i zagovarao "oštrije taktike" Prištine u pregovorima sa Beogradom.

Menendez je 2020. ugostio predsednicu Kosova Vjosu Osmani i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi-grupi, nakon čega ga je ona pohvalila zbog čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu.

Takođe, Menendez je izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost Kosova i zatražio je od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u "preševskoj dolini".

Javnosti u Srbiji poznat je i kao jedan od potpisnika pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži kritičniji odnos prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pre tri godine, zajedno sa albanskim lobistom Eliotom Engelom, tražio je da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza oružja iz Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading