AMERIČKI ZVANIČNICI NEZADOVOLJNI Savez Ukrajine i SAD pokazuje znake istrošenosti
Foto: AP/Tanjug/Ap

- Više od dve godine nakon što je sklopljen savez, veze između Sjedinjenih Država i Ukrajine pokazuju znake istrošenosti, ustupajući mesto obostranom razočarenju i utisku da su se odnosi zaglavili u kolotečini - piše američki list.

Navodi se i da američki vojni stratezi i zvaničnici, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina zastupaju stanovište po kom Ukrajina "mora da skoncentriše svoje snage na jednu po jednu veliku bitku", dok Kijev troši energiju i resurse u borbama za gradove koji prema mišljenju SAD nemaju strateški značaj, poput Avdejevke.

Sa druge strane, ukrajinsko rukovodstvo je "sve više isfrustrirano zbog paralize u američkoj politici, koja je dovela do nedostatka municije za trupe na frontu".

Osim toga, "Njujork tajms" piše i da je deo Pentagona kritikovao letnju ofanzivu ukrajinske vojske.

- Kontraofanziva je propala. Pojedini zvaničnici Pentagona kažu da napore prošlog leta uopšte ne smatraju kontraofanzivom - prenosi američki list.

Podsećanja radi, ukrajinske snage su početkom juna 2023. godine pokrenule dugo najavljivanu ofanzivu u nastojanju da probiju ruske linije odbrane na jugu i prodru sve do obale Azovskog mora kako bi odsekli Krim od ostatka ruskih teritorija.

Ovo im nije pošlo za rukom, pa je nakon višemesečnih borbi i ogromnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, rezultat "ukrajinskih napora" bilo zauzimanje 14 sela i oko 200 kvadratnih kilometara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading