Sergej Šojgu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne pretnje i da bi, naravno, neminovno bili uvršćeni na listu legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO - rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Njeni komentari su usledili nekoliko dana nakon što je finski predsednik Aleksandar Stub rekao da bi nedavno članstvo njegove zemlje u NATO-u moglo Finskoj da obezbedi „pravi resurs nuklearnog odvraćanja“ u vidu američkih projektila. Govoreći o ovoj temi u petak, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li da promeni zakone kako bi dozvolila raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu javno komentarisali Stubove primedbe, niti su rekli da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj, prenosi Njuzvik.

Zaharova je, s druge strane, rekla da ukoliko američko nuklearno oružje bude isporučeno Finskoj ili nekoj drugoj zemlji severne Evrope, „bezbednost zemalja u koje to oružje stiže nikako neće biti pojačana, već naprotiv, ugrožena”.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading