Napad na Navaljnijevog pomoćnika
Foto: AP/Mindaugas Kulbis (STR)

- Radićemo i nećemo odustati – rekao je on u video klipu objavljenom na “Telegramu” rano u sredu ujutro, tvrdeći da mu je u napadu slomljena ruka sa “karakterističnim banditskim pozdravom” od Putinovih poslušnika, preneo je “Gardijan”.

Volkov (43) je nakratko hospitalizovan nakon napada u utorak uveče, koji je podstakao bes litvanske vlade.

- Čovek me napao u dvorištu, udario me u nogu otprilike 15 puta. Noga je nekako dobro. Boli kad hodam… Ali, slomljena mi je ruka. Bukvalno su hteli da naprave šniclu od mene – naveo je Volkov.

Volkov je jedna od najistaknutijih ruskih opozicionih ličnosti i bio je blizak Navaljnijev poverenik, radeći kao šef kabineta pokojnog lidera i kao predsednik njegove Fondacije za borbu protiv korupcije do prošle godine, piše “Gardijan”.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmuš ranije je rekla da je “neko razbio prozor automobila i poprskao mu suzavac u oči” pre nego što ga je udario čekićem.

Napad je usledio skoro mesec dana nakon iznenadne smrti Navaljnog u arktičkom zatvoru, za šta su Volkov i Navalnijeva udovica Julija okrivili direktno ruskog predsednika.

Dan pre nego što je napadnut, Volkov je na društvenim mrežama napisao:

- Putin je ubio Navaljnog. I mnoge druge pre toga - ponavljajući slične tvrdnje koje su izneli Navaljnijevi saveznici, kao i američki predsednik Džo Bajden.

Nekoliko sati pre napada Volkov je takođe rekao nezavisnom ruskom listu "Meduza" da je zabrinut za svoju bezbednost nakon smrti Navaljnog.

- Ključni rizik sada je da ćemo svi biti ubijeni. Pa, to je prilično očigledna stvar - rekao je on, kako se navodi.

Na slikama koje je tim Navalnog objavio nakon napada vide se Volkovo lice i noge oblivene krvlju, dok se na drugoj fotografiji vidi automobil sa razbijenim prozorom. Portparol litvanske policije Ramunas Matonis potvrdio je AFP-u da je jedan ruski državljanin napadnut u utorak oko 22 sata u blizini njegove kuće u glavnom gradu Viljnusu.

- Osumnjičeni nisu identifikovani i više detalja o napadu se očekuje u sredu ujutru - naveo je on.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis opisao je napad kao "šokantan".

- Vest o Leonidovom napadu je šokantna. Na delu su nadležni. Počinioci će morati da odgovaraju za svoj zločin - napisao je Landsbergis na mreži "X" (Tviter).

Volkov je nedavno pozvao Ruse da izađu u velikom broju na proteste na dan izbora uoči predstojećih predsedničkih izbora.

Incident je prvi napad na Navalnijeve saveznike otkako su napustili Rusiju pre više od tri godine. Volkov i drugi ključni članovi tima Navaljnog žive u Litvaniji otkako su ruske vlasti 2021. klasifikovale Navaljnijeve grupe kao „ekstremističke“ organizacije. Većina najbližih Navaljnijevih saveznika nalazi se na moskovskoj poternici i suočiće se sa dugotrajnim zatvorskim kaznama ako uđu u Rusiju.

Berlinska policija je prošle godine takođe otvorila istragu o sumnji na trovanje dvojice nezavisnih ruskih novinara koji su posetili grad na konferenciji koju je organizovao kritičar ruskog Kremlja Mihail Hodorkovski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading