"SAD SU VODILE TAJNE RAZGOVORE U JANUARU..." Mediji objavili šta se dešavalo iza kulisa
Foto: EPA/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

SAD su vodile tajne razgovore sa Iranom u januaru kako bi pokušale da ga ubede da utiče na Hute (pokret Ansar Alah koji vlada severnim Jemenom) usred njihovih napada na brodove u Crvenom moru, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na neimenovane američke i iranske zvaničnike.

SAD su ove godine vodile tajne razgovore sa Iranom kako bi ubedile Teheran da iskoristi svoj uticaj na jemenske Huti da okonča napade na brodarstvo u Crvenom moru, navodi se u članku.

Napominje se da su pregovori vođeni u januaru u Omanu , dok se predstavnici Sjedinjenih Država i Irana nisu direktno kontaktirali – ulogu posrednika su obavljali omanski zvaničnici. Rezultati ovih pregovora nisu precizirani.

Vladajući pokret Ansar Alah (Huti) u severnom Jemenu, koji kontroliše veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom , pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih i da im ne prilaze na more.

Huti su rekli da njihove akcije u Crvenom moru imaju za cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze, i tvrde da se ne mešaju u slobodu plovidbe u regionu. Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu, prenosi RIA.

SAD i Velika Britanija izvode udare na ciljeve Huta od sredine januara, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading