Emanuel Makron
Foto: AP/Ludovic Marin (STR)

Makron u obraćanju naciji na vodećoj francuskoj televiziji nije propustio priliku i da udari opozicione stranke koje su glasale protiv već zaključenog sporazuma sa Ukrajinom ili su bile uzdržane od glasanja:

- Onaj ko se uzdrži od glasanja ili glasa protiv bira ne mir, već poraz - rekao je francuski predsednik.

Predstavnici opozicionih partija nisu ostali dužni. Republikanac Erik Šioti je napisao:

- Pitam se da li želi da se bori protiv Rusije ili da privuče pažnju uoči izbora za Evropski parlament? Mi smo za podršku Ukrajini, ali nismo za raspirivanje potencijalnog globalnog sukoba u izborne svrhe - napisao je on.

Manuel Bompard iz Nepokorene Francuske veruje da Makron "istrajava na svom ratobornom stavu, koji rizikuje da eskalira u globalni nuklearni rat".

Šef Nepokorene Francuske Žan Lik Melanšon bio je kategoričan:

- Predsednik je zastrašujući... Ako podgrevate rat, sve će se završiti tako što ćete morati da se borite. Ko hoće mir, priprema mir. On nije - kazao je on.

Komunista Fabijen Rusel je rekao da je "Makron spreman da učini sve da ljudi zaborave neuspeh njegove unutrašnje politike, spreman je da objavi rat Rusiji. Ovo je neodgovornost i cinizam doveden do najviše tačke."

Igra na kartu rata

Šef francuske partije Ustani Nikola Dipon-Enjan napisao je da Makron koristi istu šemu kao i na predsedničkim izborima.

- Uoči izbora za Evropski parlament, Makron ponovo igra na strah od rata koji vešto podgreva. On Francuze smatra za idiote - dodao je on.

S obzirom na broj francuskih državljana koji su već umrli u Ukrajini, izjava da "neće ići" i dalje izgleda pomalo nepromišljeno.

Kako je primetio sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući Makronove izjave, Francuska "indirektno učestvuje... i, sudeći po izjavama gospodina predsednika, ne protivi se povećanju stepena svog angažovanja".

U međuvremenu, do izbora za Evropski parlament ostalo je manje od tri meseca i malo je verovatno da će Makron za ovo vreme želeti da se skloni sa vojne teme.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju ili manjak osnovnih lekova u apotekama ne može da predstavi kao uspeh. A, pošto njegova ideja o mogućem upućivanju trupa u Ukrajinu nailazi na tvrdoglavi otpor javnosti, autori istraživanja su tiho promenili pristup i sada se pitaju samo da li sukob u Ukrajini zabrinjava francuske građane. Ovakvom formulacijom pitanja vlasti lako postižu rezultate koje su im potrebne, na koje se onda pozivaju, pravdajući odluke koje su im potrebne. Ništa lično, samo demokratija, ocenjuje ruski Vzgljad, preneo je Informer.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading