Izbori u Rusiji
Foto: AP/Tanjug/Ap

Trodnevno glasanje već su poremetili napadi ukrajinskih snaga i upadi antiputinovskih grupa na rusku teritoriju.

Bilo je onih koji su protestovali tokom prethodnih dana glasanja, a policija je hapsila Ruse zbog sumnje da su u glasačke kutije sipali boju, i optuživali ih da su spremali napade.

Pre nego što je preminuo prošlog meseca u zatvoru, glavni opozicioni lider Aleksej Navaljni, bio je pozvao Ruse da 17. marta izađu na ulice i protestuju.

Njegova udovica, Julija Navaljna, ponovila je njegov poziv i rekla da demonstranti treba da se pojave u velikom broju u isto vreme na biračkim mestima. Pozvala je građana da na glasačkim listićima ispišu "Navaljni" ili da glasaju za bilo kog drugog kandidata, samo ne za Putina.

Svako javno neslaganje u Rusiji oštro je kažnjeno od početka ofanzive Moskve na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a vlasti su više puta upozoravale na izborne proteste. Ruska opozicija pozvala je ljude da izađu na birališta u podne u, kako se nadaju, legalnoj demonstraciji snage protiv Putina.

Jedan stanovnik Moskve, koji ima oko 20 godina, rekao je da će učestvovati na protestu u podne u glavnom gradu.

"Samo da vidim mlada lica sa podrškom oko sebe...da osetim podršku oko sebe i vidim svetlo u ovom mračnom tunelu”, rekao je mladića za Guardian.

Moskovljanin, koji je odbio da kaže svoje ime iz bezbednosnih razloga, rekao je da se nada da će demonstracije pokazati vlastima "da u ovoj zemlji ima ljudi protiv sukoba... protiv režima".

Kremlj je izbore označio kao priliku za Ruse da pokažu da stoje iza napada na Ukrajinu, gde se takođe glasa u oblastima pod ruskom kontrolom. 

Glasanje će se završiti u Kalinjingradu, najzapadnijoj vremenskoj zoni Rusije, a očekuje se da će izlazna anketa biti objavljena ubrzo nakon toga.

Istovremeno, najavljen je koncert na Crvenom trgu u ponedeljak, a povodom obeležavanja 10 godina od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim – događaj za koji se takođe očekuje da posluži kao proslava pobede Putina.

Ukrajina je više puta osuđivala izbore kao nelegitimne, nazvavši ih farsom, a njeno ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je zapadne saveznike da ne priznaju rezultate.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading