Netanjahu
Foto: Alo/Foto Iilustracija

 Netanjahu je danas poručio parlamentarcima da je američkom predsedniku „savršeno jasno stavio do znanja” da je Izrael odlučan da završi eliminaciju Hamasovih brigada u Rafi i da je jedini način da se to uradi ulazak na taj teren.

Dvojica lidera razgovarala su juče, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington smatra kopneni napad "greškom" i veruje da bi Izrael mogao da postigne svoje vojne ciljeve na druge načine. Netanjahu je potvrdio da postoji neslaganje sa Amerikancima o potrebi ulaska u Rafu, ali ne i o potrebi eliminisanja Hamasa, dodajući da ne vidi način da se Hamas eliminiše bez uništenja preostalih bataljona.

Blinken je najavio novu posetu Bliskom istoku

Vašington je pokrenuo novu diplomatsku inicijativu za prekid vatre kako bi posle skoro šest meseci oslobodio preostale taoce, njih više od 100, i dostavio više pomoći enklavi i sprečio glad.

Glavni državni sekretar Entoni Blinken najavio je novu posetu Bliskom istoku gde će se sastati sa liderima Egipta i Saudijske Arabije kako bi razgovarali o "pravoj arhitekturi za trajni mir". Blinken do sada nije pomenuo da bi se mogao zaustaviti u Izraelu, a izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nisu obavešteni da pripreme njegovu posetu.

Prema Hamasovom ministarstvu zdravlja, u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze poginulo je skoro 32.000 ljudi. Izrael osporava taj broj i upozorava da Hamas ne navodi broj poginulih boraca. Rat je izbio nakon što je Hamas započeo krvavi napad na sela i kibuce u južnom Izraelu i muzički festival 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši 253.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading