Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Vojska Izraela je tokom prethodnog dana nastavila operacije širom Pojasa Gaze i izvršila vazdušne udare na grad Dženin na severu Zapadne obale. 

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je više Palestinaca poginulo i ranjeno u jučerašnjem bombardovanju Rafe, dok lokalni mediji tvrde da je nekoliko gradskih naselja potpuno uništeno.

Dok traju borbe, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da neće odustati od pokretanja kopnene ofanzive na Rafu, ali da će "biti potrebno neko vreme" da se vojska pripremi za akciju.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan kaže da je izraelska delegacija negativno odgovorila na njihov najnoviji predlog o privremenom primirju u Gazi. Situaciju će pokušati da reši Entoni Blinken.

Američki državni sekretar u šestoj je poseti Bliskom istoku, gde će posredovati u pokušaju postizanja sporazuma o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, puštanju izraelskih talaca iz zatočeništva u Pojasu Gaze i slanju humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Blinken: SAD nastavljaju da se zalažu za prekid vatre

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nastavljaju da se zalažu za sporazum o oslobađanju talaca i prekidu vatre u sukobu Izraela sa Hamasom u Gazi usred tekućih pregovora u Dohi.

Komandant Palestinskog islamskog džihada podlegao povredama

Komandant Palestinskog islamskog džihada (PIJ), grupe Hamasa, Muhamed Havašin preminuo je od povreda koje je pretrpeo u jučerašnjem vazdušnom napadu Izraela u Zapadnoj obali.

UN: Satelitski snimci pokazuju da je uništeno ili oštećeno 35 odsta zgrada u Gazi

Analize slika Satelitskog centra Ujedinjenih nacija (UNOSAT) pokazuju da je 35 odsto zgrada u Pojasu Gaze uništeno ili oštećeno tokom izraelskih napada na tu palestinsku enklavu.

U svojoj proceni, UNOSAT je koristio satelitske snimke visoke rezolucije, prikupljene krajem februara, i uporedio ih sa slikama snimljenim pre početka konflikta, kao i onima iz januara.

Blumberg: Kina i Rusija postigli dogovor sa Hutima o nenapadanju u Crvenom moru

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas Kini i Rusiji da njihovi brodovi mogu da plove kroz Crveno more i Adenski zaliv i da neće biti napadnuti, objavio je Blumberg pozivajući se na nekoliko izvora koji imaju saznanja o tome.

Kina i Rusija postigle su dogovor nakon razgovora njihovih diplomata u Omanu sa Mohamedom Abdelom Salamom, jednim od vodećih političkih ličnosti Huta, izjavili su izvori koji su tražili da ne budu imenovani.

IDF: Napadnuta infrastruktura Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu. 

Pogođena je zgrada koju koristi Hezbolah u Kafr Kili na jugu Libana.

Sinoć je pogođena još jedna zgrada u Dhairi, navodi IDF.

Preko noći su rakete ispaljene iz Libana prema Jiftahu, a IDF je saopštila da je granatirala lansirne lokacije

Blinken i Sisi razgovaraju o pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u Kairo gde je razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o pregovorima za obezbeđivanje trenutnog primirja na najmanje šest nedelja u ratu između Izraela i Hamasa i oslobađanje svih talaca, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken i egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi zajedno su razmotrili napredak u pregovorima, saopštila je Sisijeva kancelarija i američki Stejt department.

Udari IDF-a širom Gaze, desetine stradalih

Novi izraelski napad na grad Gazu, Deir el Balah i kampove Nuseirat i Šati, na desetine mrtvih i ranjenih, javlja Vafa.

Više desetina civila poginulo je od projektila, artiljerijskog granatiranja i pucnjave u blizini bolnice Šifa u gradu Gazi.

Tokom noći i jutra došlo je do novih izraelskih napada na kampove Nuseirat i Šati, više desetina poginulih, na desetine ranjenih, javljaju palestinski mediji.

U izraelskoj raciji na Zapadnoj obali ubijena četiri Palestinca

Četiri Palestinca ubijena su sukobima tokom racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Nur Šams na Zapadnoj obali, blizu Tulkarema, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine.

Još dva muškarca su ubijena u vazdušnom napadu kasno sinoć, za koji je IDF rekao da je ciljao naoružane ljude koji predstavljaju neposrednu pretnju trupama.

Palestinski zvaničnici: Više od 100 ljudi ubijeno u izraelskim napadima na Gazu u poslednja 24 sata

Više od 100 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima širom Gaze u poslednja 24 sata, saopštili su palestinski zvaničnici.

IDF: U bolnici Šifa ubijeno više od 50 militanata

Izraelska vojska saopštila je da je ubila više od 50 palestinskih naoružanih napadača tokom proteklog dana u borbama oko bolnice Šifa u Pojasu Gaze.

"Tokom proteklog dana eliminisano je više od 50 terorista tokom razmene vatre, a locirana je teroristička infrastruktura i skladišta oružja. Od početka operacije u krugu bolnice eliminisano je preko 140 terorista", navodi se u saopštenju.

Američka vojska uništila dva drona Huta u Crvenom moru

Američka vojska i koalicione snage uništile su u Crvenom moru bespilotnu letelicu i bespilotno plovilo jemenskih Huta, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

"Nije bilo informacija o povređenima ili šteti na američkim ili koalicionim brodovima", dodaje se u saopštenju američke vojske.

 

 

Razmena vatre u izbegličkom kampu Nur Šams na Zapadnoj obali

Postoje izveštaji o razmeni vatre u izbegličkom kampu Nur Šams na Zapadnoj obali, nekoliko sati nakon što je IDF saopštio da je pokrenuo napad na nivou brigade.

Sinoć je vojska potvrdila da je izvršen vazdušni napad na dvojicu naoružanih napadača koji su predstavljali pretnju trupama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading