Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Izraelske snage (IDF) su tokom prethodnog dana nastavile operacije oko bolnice Šifa, dok je najmanje petoro civila poginulo u napadu IDF-a na Palestince koji su čekali u redu za hranu u Gazi posle kojeg je nastao stampedo, javio je Crveni polumesec.

Zvanični Tel Aviv potvrdio je da su u udarima na medicinski kompleks Šifa likvidirana četvorica visokih operativaca Hamasa zadužena za regrutaciju, nabavke i organizovanje akcija grupe.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorava da je za više od 9.000 pacijenata u palestinskoj enklavi neophodna hitna evakuacija, dok je u funkciji tek 10 bolnica.

Dok traju borbe, egipatski izvori navode da će u Kairu biti nastavljeni pregovori o primirju između Izraela i Hamasa nakon što su prethodni razgovori u prestonici Egipta i Dohi završeni neuspešno.

Demonstranti u više izraelskih gradova protestovali su protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tražeći njegovu ostavku zbog nemogućnosti da obezbedi oslobađanje talaca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Nova palestinska vlada položila zakletvu

Nova palestinska vlada na čelu sa Muhamedom Mustafom večeras je položila zakletvu pred predsednikom Palestinske samouprave (PA) Mahmudom Abasom u Ramali.

Nakon polaganja ustavne zakletve, Abas je predsedavao sastankom nove vlade i održao govor, navodeći da je novi kabinet formiran kao tehnokratska vlada nacionalnih nadležnosti čija misija uključuje Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze.

Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu

Tri osobe povređene su danas u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu, saopštila je policija. Napad je izveden nožem u izraelskom gradu Gan Javneu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Policija je saopštila da je reč o terorističkom napadu, prenosi Tajms of Izrael. Iz policije su naveli da je napadač neutralisan. Prema pisanju izraelskih medija, tri osobe su sa teškim povredama prevezene u bolnicu.

Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA i prebace osoblje u drugu agenciju

Izrael je izneo predlog Ujedinjenim nacijama da rasformiraju Agenciju za pružanje pomoći palestinskim izbeglicama (UNRWA) i prebace njeno osoblje u agenciju koja će je zameniti i vršiti velike isporuke hrane u Gazu, naveli su izvori iz UN.

Predlog je krajem prošle nedelje predstavio izraelski načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zvaničnicima UN u Izraelu, koji su ga juče prosledili generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu, rekli su izvori upoznati sa razgovorima, preneo je Gardijan.

UNRWA nije bila uključena u razgovore jer Izraelske odbrambene snage (IDF) odbijaju da se bave time od prošlog ponedeljka, na osnovu tvrdnji, za sada nedokazanih, o povezanosti nekih od zaposlenih u agenciji sa Hamasom ili Islamskim džihadom.

Ubijen lider Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je danas da je "eliminisala" jednog od lidera pokreta Hezbolah u napadu na južni Liban, dva dana nakon što je ubila još jednog vođu tog libanskog oružanog pokreta u napadu na isto područje.

Gotovo šest meseci svakodnevno nasilje sukobljava izraelsku vojsku protiv Hezbolaha na izraelsko-libanskoj granici, koji tvrdi da podržava palestinski islamistički pokret Hamas u njegovom ratu protiv Izraela u pojasu Gaze.

Izrael pogodio komandni centar Islamskog džihada

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Al-Aksa u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze i da pri tome bolnica nije oštećena i da nije narušeno njeno funkcionisanje.

Najmanje 77 Palestinaca ubijeno u napadima Izraela u Gazi za poslednja 24 sata

Najmanje 77 Palestinaca je ubijeno, a ranjeno je njih 108 u izraelskim napadima na Pojas Gaze za poslednja 24 sata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Ministarstvo je navelo da je izraelska vojska počinila osam "masakara" nad porodicama u Pojasu Gaze u poslednja 24 sata, prenela je palestinska agencija WAFA.

Vojska Izraela: Vazdušni udar na komandni centar Islamskog džihada u krugu bolnice Aksa

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Aksa u Pojasu Gaze.

"Komandni centar i teroristi su pogođeni precizno, sa ciljem da se minimizira šteta civilima u krugu bolnice“, saopštila je vojska.

Broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.782

Najmanje 32.782 Palestinca su ubijena, a 75.298 je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Ministar finansija Izraela nazvao proteste "neodgovornim pritiscima"

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da su protesti koji pozivaju na izbore i na dogovor o oslobođenju talaca "neodgovorni pritisci".

"Zahtev za našu fleksibilniju poziciju u pregovorima, kako se pokazalo iznova i iznova, samo čini da (lider Hamasa Jahja) Sinvar još više učvrsti svoju poziciju, i čini povratak talaca još daljim", rekao je Smotrič, prenosi Tajms of Izrael. On je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da "stoji čvrsto pred neodgovornim pritiscima koji ugrožavaju državu Izraela i štete ratnim ciljevima".

Predsednik Kube: Hitno zaustaviti genocid u Gazi

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel zatražio je hitno zaustavljanje, kako je naveo, izraelskog "genocida" nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme akciju.

Dijaz Kanel je, u objavi na svom nalogu na platformi Iks, naveo da će Kuba "nastaviti da diže svoj glas sve dok se palestinske teritorije uništavaju pod izraelskom okupacijom". 

 

 

Njegovu objavu prati fotografija koja prikazuje Memorijal Hozea Martija, jednu od najistaknutijih znamenitosti u kubanskoj prestonici Havani, osvetljenog u bojama palestinske zastave.

Sirene za vazdušnu opasnost na severu Izraela

Upozorenje za vazdušnu opasnost oglasilo se u Malkiji na severu Izraela, blizu granice s Libanom.

Trenutno nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno 10 Palestinaca

Izraelske snage tokom noći su u racijama širom okupirane Zapadne obale, uhapsile najmanje deset Palestinaca, prenose palestinski mediji.

Izraelski napadi zabilježeni su u gradu Nablusu i izbegličkom kampu Balata, kao i na više lokacija oko grada Dženina, gde je došlo do oružanih sukoba, rekli su izvori.

Izraelske snage takođe su izvršile racije u raznim gradovima i selima u i oko gradova Kalkilyje, Behtlehema i Hebrona.

Gaza: Broj Palestinaca ubijenih u redu za hranu porastao na 17

Broj ubijenih Palestinaca koji su stradali u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, porastao je na 17, saopštili su palestinski zvaničnici.

Povređeno je 30 civila.

Ranije je Palestinski Crveni polumesec saopštio da je pet Palestinaca ubijeno iz vatrenog oružja tokom jučerašnje dostave pomoći na kružnom toku "Kuvajt", kada su se hiljade ljudi okupile zbog dolaska kamiona koji su prevozili brašno i druge potrepštine.

IDF: Nastavljamo operacije u južnom i centaralnom Pojasu Gaze, ubijeno više pripadnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nastavljene borbe protiv Hamasa u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze.

Ukazuju da izraelski vojnici nastavljaju sa ofanzivom u i oko bolnice El Šifa u gradu Gazi, te da su u blizini, u naselju Rimal izvršili  vazdušne napade na nekoliko zgrada koje su, kako kažu, juče korišćene za ispaljivanje protivtenkovskih projektila i snajpersku vatru na izraelske trupe.

Izraelska policija:Ubijen terorista koji nožem ranio jednu osobu u gradu Beršeba

Izraelska policija saopštila je danas da je ubijen terorista koji je nožem ranio jednu osobu na centralnoj autobuskoj stanici u Beršebi, najvećem gradu u pustinji Negev na jugu Izraela.

"Teroristu koji je izveo napad nožem, vatrenim oružjem neutralisale su snage bezbednosti", navedeno je u saopštenju policije, a prenosi Tajms of Izrael. Policija je napad na centralnoj autobuskoj stanici u Beršebi proglasila za teroristički.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading