Zelenski
Foto: EPA/Alo!ilustracija/M.LJ.

Tvrdnja ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Rusija planira da mobiliše dodatnih 300.000 vojnika do leta „nije tačna“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U međuvremenu u Kijevu, Zelenski je proširio svoje napore za regrutaciju.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom u sredu, Zelenski je rekao novinarima da ne može tačno da kaže koliko vojnika Ukrajina treba da regrutuje, ali da se Rusija „sprema da mobiliše dodatnih 300.000 vojnika do 1. juna“, navodi se u saopštenju više ukrajinskih medija.

„Ovo nije tačno“, rekao je Peskov ruskoj novinskoj agenciji TASS kasnije u sredu. Ruski predsednik Vladimir Putin je još u decembru rekao da Rusija ima ukupno 617.000 pripadnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine, od kojih je skoro 250.000 pozvano iz rezerve u jesen 2022. Putin je dodao da Rusija ne planira da objavi drugi talas mobilizacije.

Vagnerovi vojnici

Foto: Shutterstock

 

U saopštenju u sredu, rusko ministarstvo odbrane je navelo da se više od 100.000 ruskih državljana dobrovoljno prijavilo za vojnu službu od početka godine, a 16.000 se prijavilo nakon terorističkog napada u Krokus siti holu ranije ovog meseca.

„Tokom intervjua obavljenih tokom protekle nedelje... većina kandidata je rekla da je njihov glavni motiv za sklapanje ugovora bila želja da se osvete poginulima u tragediji koja se dogodila 22. marta 2024. godine u Moskovskoj oblasti“, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajina se, s druge strane, bori da zameni svoje pale trupe. Višemesečni izveštaji zapadnih medija ističu nedostatak ljudstva kao rastuću krizu za oružane snage zemlje, a neki od zapadnih pristalica Kijeva su javno pozvali Zelenskog da regrutuje sve mlađe regrute kako bi nadoknadio manjak.

(RT)

BONUS VIDEO

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading