Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je Benjaminu Netanjahuu tokom telefonskog poziva da je neophodan hitan prekid vatre u Gazi.

Izraelski premijer je rekao da Iran godinama deluje protiv Izraela, te da stoga Izrael deluje protiv Irana.

Nema napretka u pregovorima o prekidu rata u Gazi iako Hamas pokazuje fleksibilnost, izjavio je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

CNN: Hamas odbio najnoviji predlog Izraela

Hamas je odbio najnoviji izraelski predlog o taocima, javlja večeras Si-En-En, citirajući diplomatu upoznatim sa pregovorima dve strane.

"Oni su odbili i procenili da u predlogu nema nikakvog odgovora na njihova pitanja", rekao je diplomata.

Isti izvor dodaje da "izraelski predlog ne uključuje ništa novo, tako da oni (Hamas) ne vide potrebu da menjaju svoj predlog".

Najnoviji izraelski predlog nije uslišio Hamasove zahteve za neometan povratak Palestinaca na sever Gaze i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa, preneo je Tajms of Izrael.

Diplomata kaže da umesto toga Izrael insistira na proveri ljudi koji bi se vratili na sever.

Direktor CIA Vilijam Berns, šef Mosada David Barnea i direktor Šin Beta Ronen Bar, zatim, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al-Tani i egipatski obaveštajci susreli su se ove nedelje u Kairu kako bi nastavili razgovore o prekidu vatre.
 

Borelj: Izrael otvorio neke humanitarne koridore, ali to nije dovoljno

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je izraelska vlada otvorila "neke koridore" ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

"Nakon što je veliki deo javnosti osudio ubistvo sedam humanitaraca Svetske centralne kuhinje  i međunarodnog pritiska, izraelska vlada je otvorila neke koridore za humanitarnu pomoć. Ali, to nije dovoljno da se zaustavi izgladnjivanje u Gazi. Rezolucija 2728 mora biti implementirana odmah", poručio je Borelj na platformi Iks, prenosi Tanjug.

SAD: Ne planiramo nezavisnu istragu o izraelskom napadu u kojem su poginuli humanitarci

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da sprovedu nezavisnu istragu o izraelskom napadu na Svetsku centralnu kuhinju u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

On je na brifingu novinarima rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u jučerašnjem telefonskom razgovoru obavestio predsednika SAD Džoa Bajdena o opštim nalazima izraelske istrage o incidentu, prenosi Rojters.

Nasralah: Izraelski napad na iranski konzulat u Damask prekretnica,osvetićemo se


Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala rekao je danas da je izraelski napad na iranski konzulat u Damasku ove nedelje predstavljao "prekretnicu" od 7. oktobra, kada je militantni Hamas izvršio smrtonosni upad na jug Izraela.
U napadu u Damasku, ubijena su sedmorica pripadnika iranske Revolucionarne garde, među njima i komandant elitne jedinice Kuds, brigadni general Mohamed Reza Zahedi, a Teheran je obećao osvetu, navodi Rojters.

"Budite sigurni, uvereni, da će iranski odgovor na gađanje konzulata u Damasku doći uskoro i biće usmeren protiv Izraela", rekao je Nasralah, preneo je Rojters.

Izrael se pripremio za potencijalnu odmazdu, a govoreći danas pred izraelskim snagama, ministar odbrane Joav Galant je danas rekao da Izrael napada neprijatelja "gde god odluči".

"To može biti u Damasku, ali može biti i u Bejrutu. Neprijatelj je gadno pogođen na svim mestima, tako da gleda način da odgovori. Spremni smo", rekao je Galant.
 

Poljska uručila protestnu notu izraelskom ambasadoru

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna uručio je danas diplomatsku notu izraelskom ambasadoru u Varšavi Jakovu Livneu u znak protesta zbog ubistva poljskog humanitarnog radnika u izraelskom napadu na konvoj humanitarnih radnika u Gazi ranije ove nedelje.

Nakon sastanka, zamenik ministra spoljnih poslova Andžej Šejna rekao je novinarima u Varšavi da je uručio protestnu notu ambasadoru Jakovu Livneu nakon što je pozvan zbog pogibije radnika Svetske centralne kuhinje.     

"Ambasador se na početku izvinio za ovaj događaj bez presedana u istoriji civilizovanog sveta, a to je bombardovanje automobila u humanitarnom konvoju koji je prevozio humanitarnu pomoći u glađu pogođeni pojas Gaze“, rekao je Šejna, prenosi Asošijejted pres.

Livne je rekao da je tokom sastanka izrazio "duboku tugu i iskreno izvinjenje" zbog smrti radnika Svetske centralne kuhinje, uključujući i poljskog državljanina Damijana Sobola.       

"Iskreno delimo tugu porodica. Uverio sam zamenika ministra da je Izrael u potpunosti posvećen transparentnoj i temeljnoj istrazi ove teške tragedije“, naveo je Livne na društvenim mrežama, prenosi Tanjug.

Gutereš izrarazio nadu da će Izrael brzo povećati pristup pomoći u Pojas Gaze

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da se iskreno nada da će Izrael brzo i efikasno povećati pristup pomoći u Pojas Gaze, opisujući situaciju u palestinskoj enklavi posle šest meseci rata kao "apsolutno beznedežnu".

Izrael je odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez na severu Gaze i privremeno korišćenje luke Ašdod u južnom Izraelu nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden zahtevao korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi oni mogli postati uslov za podršku SAD Izraelu, preneo je Rojters.

Blinken: SAD razmatraju istragu Izraela o napadu u kojem su ubijeni humanitarci

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da SAD pažljivo razmatraju istragu Izraela o napadu u kojem je ranije ove nedelje ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK).

"Veoma je važno da Izrael preuzme punu odgovornost za ovaj incident. Takođe je važno da preduzima korake da se odgovorni privedu pravdi. Još je važnije da se preduzmu mere kako bi se osiguralo da se ovako nešto nikada ne ponovi“, rekao je Blinken novinarima u Briselu, prenosi Rojters.

On je dodao da će Vašington veoma pažljivo razmotriti koje korake Izrael preduzima.

WCA traži da nezavisna komisija istraži pogibiju njenog osoblja u Gazi

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja (WCK) zatražila je danas da se oformi nezavisna komisija koja bi istražila ubistva njenog osoblja u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi, istakavši da izraelska vojska ne može verodostojno da istražuje sopstvenu "grešku".

Humanitarni radnici su ubijeni u ponedeljak kada je njihov konvoj pogođen ubrzo nakon što su nadgledali istovar 100 tona hrane donete u Gazu morskim putem, preneo je Rojters.

Kancelarija UN za ljudska prava: Napadi na humanitarne radnike ratni zločin

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da napadi na ljude koji su uključeni u dostavljanje humanitarne pomoći predstavljaju ratne zločine, nakon smrtonosnog udara Izraela na humanitarne radnike u Pojasu Gaze.

"Napad na ljude ili objekte uključene u humanitarnu pomoć može da predstavlja ratni zločin. Kao što je Visoki komesar više puta izjavio, nekažnjivosti se mora okončati", rekao je portparol Kancelarije UN za ljudska prava Džeremi Lorens. Prema njegovim rečima, izraelski vazdušni napadi u kojima je ubijeno osoblje Svetske centralne kuhinje (WCK) ukazuju na užasne uslove pod kojima humanitarni radnici rade u Gazi.

Blinken: Uspeh izraelskih odluka merićemo prema humanitarnoj situaciji u Gazi

SAD pozdravljaju najnovije odluke Izraela kojima se omogućava dostava više humanitarne pomoći stanovištvu u Pojasu Gaze, ali njihov uspeh će se meriti rezultatima na terenu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je, u obraćanju sa liderima EU u Belgiji, dodao da će SAD pratiti kako se situacija odvija u narednim danima i nedeljama, prenosi Rojters. Blinken je rekao da će Vašington "pomno posmatrati" specifične pokazatelje kao što su broj kamiona koji dolaze do Pojasa Gaze, kao i procenu rizika od gladi.

Vafa: Palestinac poginuo u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Jedan Palestinac je poginuo u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali kada je pogođen metkom iz snajpera na krovu svoje kuće, javlja palestinska novinska agencija Vafa.

Potpredsednica SAD: Izrael da promeni pristup

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris istakla je da je razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena i premijera Izraela Benjamina Netanjahua bio iskren.

"Potrudićemo se da Izrael nikada ne ostane bez sposobnosti da se brani. Ali, u isto vreme, ako ne dođe do promena u njihovom pristupu, vrlo je verovatno da ćemo promeniti naš pristup", rekla je potpredsednica SAD. 

 

 

Izrael otvora luku Ašdod i prelaz Erez za isporuku pomoći Gazi

Izrael će privremeno otvoriti luku Ašdod i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze za humanitarne isporuke u Pojas Gaze, prvi put otkako je prelaz značajno oštećen u terorističkom napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine, saopštile su izraelske vlasti.

Posle napada na humanitarni konvoj u kojem je ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje u Gazi i razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, izraelski bezbednosni kabinet odlučio je da preduzme hitne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, saopštila je danas kancelarija premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske vlasti su odlučile da privremeno otvore luku Ašdod za humanitarne isporuke i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze, a takođe će povećati količinu pomoći iz Jordana koja ulazi preko prelaza Kerem Šalom. "Povećana pomoć će sprečiti humanitarnu krizu i ključna je za obezbeđivanje nastavka borbi i postizanje ratnih ciljeva", saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Vođa WCK: Izraelska vojska ''sistematski'' gađala konvoj sa humanitarnom pomoći

Poznati kuvar Hoze Andres izjavio je danas da je izraelska vojska ''sistematski, automobil za automobilom'' napala radnike humanitarne organizacije Svetske centralne kuhinje (WCK), kad aje ubijeno sedmoro njenih radnika.

On je rekao da je grupa prethodno imala jasnu komunikaciju sa izraelskom vojskom, prenosi Rojters. ''Ovo nije bila samo loša situacija - ups, bacili smo bombu na pogrešno mesto. Čak i da nismo u koordinaciji sa izraelskom vojskom, nijedna demokratska zemlja i nijedna vojska ne mogu da gađaju civile i humanitarce'', rekao je on.

Al-Huti: U američkim i britanskim napadima na Jemen poginulo 37, ranjeno 30 osoba

Najmanje 37 osoba je poginulo, a 30 je ranjeno u 424 američkih i britanskih vazdušnih napada na ciljeve u Jemenu, izjavio je danas lider jemenskog pokreta Huti Abdul Malik al-Huti.

U televizijskom obraćanju, on je rekao da je u Crvenom moru gađano 90 brodova i da su se napadi dronovima povećali i proširili na dodatne regione, preneo je Rojters. Al-Huti je rekao da su tokom mesec dana izvršena 34 napada, uz korišćenje 125 balističkih projektila i dronova.

Zvaničnik Hamasa: Ne napreduju pregovori o prestanku rata

Nema napretka u pregovorima o prekidu rata u Gazi iako Hamas pokazuje fleksibilnost, izjavio je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

Hamdan kaže da izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavlja prepreke koje ometaju obe strane u postizanju sporazuma i da "nije zainteresovan" za oslobađanje izraelskih talaca.

"Okupaciona vlada i dalje izbegava, a pregovori su zapeli u začaranom krugu", objasnio je Hamasov zvaničnik na konferenciji za novinare u Bejrutu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading