Izrael
Foto: Alo/shutterstock

Prošlo je šest meseci od napada Hamasa, a generalni sekretar UN Antonio Guteres naziva 7. oktobar "danom bola za Izrael i svet".

Ništa ne može opravdati užas koji je Hamas pokrenuo, poručuje Guteres.

U Egiptu počinju novi pregovori Hamasa i Izraela o mogućem prekidu vatre.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Najmanje 50.000 demonstranata na protestu u Jerusalimu traži oslobađanje talaca

Najmanje 50.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu na večerašnjem mitingu kojim se obeležava pola godine zatočeništva za preostala 133 taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, rekao je portparol Foruma porodica talaca i nestalih osoba koji je organizovao protest. Učesnici protesta su pozvali izraelsku vladu, a posebno premijera Benjamina Netanijahua, da postignu dogovor o oslobađanju talaca, preneo je Tajms of Izrael. Hamasovi naoružani napadači upali su iz Pojasa Gaze na jug Izraela 7. oktobra kada su ubili 1.200 ljudi i zarobili 253 taoca, uključujući decu, starije osobe, civile i vojnike. Polovina talaca je oslobođena krajem novembra na osnovu sporazuma o kratkotrajnom primirju između Izraela i Hamasa. Razgovori o postizanju još jednog prekida vatre, koji bi uključivao oslobađanje još desetina preostalih talaca, nastavljeni su danas u Egiptu.

 

Galant: Izraelske trupe se pripremaju za ofanzivu u Rafi


Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su izraelske trupe povučene iz oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze da bi se pripremile za očekivanu ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu u palestinskoj enklavi, gde se sklonilo više od milion Palestinaca od borbi u drugim delovima Gaze.

Galant je, nakon posete Južnoj komandi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao da se izraelske snage spremaju za svoje buduće misije, kao što je bila operacija protiv Hamasa u bolnici Al Šifa u Gazi, kao i za misiju u oblasti Rafe, preneo je Tajms of Izrael.

Galant je rekao da će se postići cilj da Hamas ne kontroliše Pojas Gaze i da ne  predstavlja bezbednosni rizik za građane Izraela.
Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmera u Rafi kako bi se izbegle nove civilne žrtve.

Izraelski vazdušni udari na položaje Hezbolaha u istočnom Libanu (VIDEO)

 Nekoliko sati nakon obaranja izraelskog drona iznad Libana, Izrael je počeo vazdušne udare na dolinu Beka u istočnom Libanu, potvrdila su dva neimenovana libanska bezbednosna izvora.

Kako prenosi Rojters, ovi izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio logor za vojnu obuku u selu Janta, blizu granice sa Sirijom, koji pripada oružanoj grupi Hezbolah.

 

 

Bela kuća: IDF se povukle iz južne Gaze zbog odmora

Povlačenje najvećeg broja kopnenih sanga izraelske vojske iz južnog dela Pojasa Gaze predstavlja ''odmor i pregrupisavanje'' i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

''Kako razumemo i kroz njihova javna saopštenja, u stvari se radi samo o odmoru i osposobljavanju tih trupa a ne nužno o nekoj novoj operaciji'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Šefovi Mosada i Šin Beta putuju u Kairo na pregovore o primirju i taocima

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea i šef bezbednosne agencije Šin Bet, Ronen Bar, biće uključeni u pregovore o mogućem privremenom primirju u Pojasu Gaze i o sporazumu o oslobađanju talaca, prenela je danas Al Džazira. Kako navodi katarski portal, delegacija Izraela putovaće u Kairo u ''proširenom sastavu'', što potencijalno uključuje jednog ili više predstavnika vojske, ali još nije poznat konkretan sastav delegacije.

"Izrael na korak do pobede"

Izrael je "na korak do pobede" u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, tačno šest meseci nakon početka rata.

izraelski premijer

EPA/DAN BALILTY / POOL

 

„Mi smo na korak do pobede. Ali cena koju treba platiti je bolna“, rekao je Netanjahu na sastanku vlade.

Huti tvrde da su lansirali rakete i dronove na brodove u Crvenom moru

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da je lansirala rakete i bespilotne letelice na britanski brod i dva izraelska broda koji su se uputili ka izraelskim lukama, kao i na brojne američke fregate u Crvenom moru. Operacije su izvedene u poslednja 72 sata, rekao je vojni portparol Huta Jahja Sari u obraćanju na televiziji, preneo je Rojters.

Izrael povlači trupe iz južne Gaze, saopštio vojni zvaničnik

Izrael je u nedelju povukao sve svoje trupe iz južne Gaze, uključujući i grad Kan Junis, saopštili su vojni i vojni zvaničnici, nakon što su meseci žestokih borbi sa militantima Hamasa doveli do razaranja tog područja. „Danas, u nedelju, 7. aprila, 98. divizija komandosa IDF-a završila je svoju misiju u Kan Junisu. Divizija je napustila pojas Gaze kako bi se oporavila i pripremila za buduće operacije“, navodi se u saopštenju vojske za AFP.
[Community Verified icon]
 

Netanijahu: Izrael je na korak od pobede u Pojasu Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.

On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni posle šest meseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negde u enklavi, prenosi Rojters. Istakao je da Izrael, uprkos rastućem međunarodnom pritisku, neće popustiti pred ''ekstremnim'' zahtevima lidera Hamasa.

Iranski konzulat u Damasku nastavlja sa radom posle napada Izraela

Iranski konzulat u Damasku, prestonici Sirije, nastavio je sa radom u novoj zgradu, pored one koja je pogođena u napadu Izraela 1. aprila, prenosi IRNA.

Konzulat je počeo juče sa radom posle napada u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad.

Iranski zvaničnik: Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna

Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna, izjavio je danas vojni savetnik vrhovnog vođe Irana, Jahja Rahim Safavi, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Tasnim.

Iranska revolucionarna garda ranije je saopštila da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters. Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u severi deo Pojasa.

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu. Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

Izrael

Tanjug

 

 

IDF: U južnom delu Pojasa Gaze poginula četvorica izraelskih vojnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u južnom delu Pojasa Gaze tokom borbi protiv palestinske terorističke grupe Hamas poginula četvorica vojnika. Jučerašnjom pogibijom četvorice izraelskih vojnika broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi protiv Hamasa porastao je na 260, preneo je Tajms of Izrael.

IDF su saopštile ranije danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik. IDF navodi da je tokom šestomesečnog sukoba Hamas ispalio više od 9.000 raketa na ciljeve u Izraelu.

Prema zvaničnim podacima, IDF je u Pojasu Gaze od početka rata ubio više od 13.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa, od toga je oko 1.000 ubijeno 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas napao jug Izraela.

Nakon što je Hezbolah oborio drugu (video) izraelsku bespilotnu letelicu iznad Libana, izraelsko vazduhoplovstvo je pokrenulo seriju udara na ciljeve u Balbeku

 

 

IDF: Za Šest meseci rata u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, ranjeno 3.193

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik. IDF navodi da je tokom šestomesečnog sukoba Hamas ispalio više od 9.000 raketa na ciljeve u Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema zvaničnim podacima, IDF je u Pojasu Gaze od početka rata ubio više od 13.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa, od toga je oko 1.000 ubijeno 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas napao jug Izraela.

Izrael

Tanjug

 

 

Vozilo udarilo demonstranate u Tel Avivu, troje povređeno

Troje demonstranata koji su danas prisustvovali protestu u Tel Avivu, koji ima za cilj bi izvrši pritisak na izraelsku vladu da pristane na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze, udarena su automobilom i povređena, navodi policija u saopštenju i dodaje da im je ukazana lekarska pomoć.

Vozač je udario trojicu demonstranata i nastavio da vozi sve dok policija nije zaustavila vozilo i uhapsila ga, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski vazdušni udari na položaje Hezbolaha u istočnom Libanu

Nekoliko sati nakon obaranja izraelskog drona iznad Libana, Izrael je počeo vazdušne udare na dolinu Beka u istočnom Libanu, potvrdila su dva neimenovana libanska bezbednosna izvora.

Kako prenosi Rojters, ovi izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio logor za vojnu obuku u selu Janta, blizu granice sa Sirijom, koji pripada oružanoj grupi Hezbolah.

"Dron tipa Hermes 900 koji pripada izraelskoj vojsci oborili su u subotu, 6. aprila u libanskom vazdušnom prostoru borci islamskog otpora u Libanu", saopštio je Hezbolah. Izraelska vojska (IDF) navela je da je gađala lokacije koje pripadaju Hezbolahovoj jedinici protivvazdušne odbrane u Balbeku.

Velika Britanija šalje brod za isporuku pomoći Gazi kao deo novog pomorskog koridora

Brod britanske Kraljevske mornarice isporučiće pomoć Gazi u okviru međunarodnih napora da se pomogne u uspostavljanju novog humanitarnog pomorskog koridora početkom maja, saopštila je kancelarija spoljnih poslova i ministarstvo odbrane.

"Situacija u Gazi je strašna i izgledi za glad su stvarni. Ostajemo posvećeni pružanju pomoći onima kojima je očajnički potrebna“, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading