Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

U pitanju je gusto pošumljeno ostrvo Vostok, udaljeno oko 400 milja od Tahitija, prekriveno šumom stabala pizonije. Ovo ostrvo izgleda prelepo, ali krije opasnost.

Stabla pizonije poznata su kao "ubice ptica" jer imaju super lepljive semenke. Drveće koristi ove semenke da se zalepe za morske ptice i tako šire seme. Ali semenke su toliko lepljive da ptice često zapnu u njima i ne mogu da odlete. Težina semenki može ih čak sprečiti u letu.

Ovo drveće ima veliki uticaj na ptice, pokazujući studije sa Sejšela. U jednoj studiji, otkriveno je da su ova drveća odgovorna za smrt četvrtine populacije belih čigri i skoro desetinu tropskih strižnjaka.

Ptice se zapliću u seme i smolu, umiru od gladi, a njihova mumificirana tela vise sa drveća. Izgleda da nema nikakve evolucijske prednosti za ove "hvatače ptica" osim što semenke ostaju zalepljene za ptice i šire se na velike udaljenosti.

Dakle, ta misteriozna "rupa" na Google mapama je u stvari ostrvo puno opasnih stabala koja mogu uhvatiti i ubiti ptice svojim lepljivim semenkama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading