Organizacija ŠOS
Foto: AP/Tanjug/Ap

Kina čeka da se Ruska Federacija raspadne kako bi mogla da povrati svoju zemlju na istoku koju joj je Rusija oduzela pre dva veka.

To tvrdi, Dajana Francis, kanadska novinarka i pisac. Kako prenosi portal "Msm.com" ona je za "Tajms radio" objasnila kako rat u Ukrajini zapravo može da utiče na odnose Pekinga i Moskve.

Peking je daje ključnu podršku Vladimiru Putinu otkako je napao Ukrajinu, kada je u suštini usled sankcija bio odsečen od zapadnog sveta. Frencis smatra da je Kina sprema da povrati deo zemlje na krajnjem istoku Rusije.

"Kina je stavljena u užasan položaj. Imali su Olimpijske igre na koje su bili ponosni 2022. godine, a Putin je otišao tamo i naterao Si Đinpinga da potpiše sporazum o partnerstvu, a da mu nije rekao da će tri dana kasnije izvršiti genocidnu invaziju na susednu zemlju. Nikad nije rekao Siju o svojm planovima. Ovo je bilo veoma sramotno", rekla je ona.

Kanađanka je uverena da će se Ruska Federacija raspasti posle rata u Ukrajini, što će omogućiti Kini da povrati zemlju koja je ranije bila pod njenom jurisdikcijom.

 

 

"Kina je veoma uključena u ono što se dešava Rusiji nakon što se ovo završi. Mnogi od nas spekulišu da kada centralne vlasti ne izdrže i izgube rat, ko god da zameni Putina neće moći da se zadrži svih 11 vremenskih zona na koliko se Rusija prostire. To je jednostavno prevelika zemlja. Na krajnjem istoku nalazi se Mandžurija, koja je ukradena od Kine pre više od 100 godina. Oni žele nazad Mandžuriju, i dobiće je. Ako postiji slabost na minut oni će se pokrenuti. Ne nužno sa trupama, ali će se politički kretati da preuzmu kontrolu nad tim područjem", smatra Dajana Francis.

Podsećamo, Rusija je izvršila invaziju na Mandžuriju 1900. godine posle Prvog kinesko-japanskog rata 1894-1895.

Ove nedelje, Putin je najavio da planira da poseti Kinu u maju. Njegovo saopštenje je usledilo dok je američki državni sekretar Entoni Blinken bio u zemlji da se sastane sa predsednikom Si Đinpingom.

Prema ranijim porocenama SAD, Kina je povećala prodaju Rusiji opreme, mikroelektronike i druge tehnologije koju Moskva zauzvrat koristi za proizvodnju projektila, tenkova, aviona i drugog oružja za upotrebu u sukobu. Kina je više puta ponavljala da Rusiji ne pruža oružje ili vojnu pomoć, iako je održavala snažne ekonomske veze sa Moskvom, zaključila je Francis.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading