nikolaj patrusev
Foto: EPA/EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

To tvrdi Nikolaj Patrušev (72), drugi najmoćniji čovek u Moskvi. Trenutno šef ruskog Saveta bezbednosti bio je kolega Vladimira Putina otkad su njih dvojica služila u KGB-u 1970-ih, a sada je predsednikov glavni savetnik. Veruje se kako samo on ima dopuštenje da govori u ime Putina o strateškim pitanjima, uključujući nuklearno oružje, rat u Ukrajini, te pogled na SAD, Evropu i NATO, piše "The Atlantic".

U njegovim izjavama izražen je antizapadni, a posebno antiamerički stav. Patrušev, naime, smatra kako Zapad Rusiju maltretira već 500 godina. Između ostaloga, tvrdi da je SAD pokušavao da natera Rusiju da se odrekne svog suvereniteta i kulture. Prema njemu, konačni cilj bio je da se raskomada Rusija, da se eliminiše ruski jezik, da se ukloni zemlja s geopolitičke karte i da se ograniči na granice Moskovske Velike Kneževine.

Prema njegovu viđenju, SAD osmišlja nove viruse u laboratorijima za biološko oružje kako bi uništio narode "nepodobnih država". Što se tiče koronavirusa, smatra kako ga je mogao stvoriti Pentagon uz pomoć farmaceutskih kompanija.

Njegov fokus trenutno je okrenut prema Ukrajini i sukobu za koji tvrdi da je proizveden u Vašingtonu. Prema njegovim izjavama, SAD su 2014. planirale revoluciju u Kijevu i pokušale da Ukrajince ispune mržnjom prema svemu ruskom. Smatra i kako je Ukrajina danas poligon za testiranje zastarelog američkog oružja, kao i mesto čija prirodna bogatstva Zapad želi nemilosrdno da eksploatiše. Zapad, prema njemu, uništava Ukrajince, dok je ruski cilj da se to okonča.

Nikolaj Patrušev često menja Putina u bitnim pregovorima s glavnim saveznicima. On je, na primer, 2022. godine u Teheranu dogovarao kupovinu iranskih dronova. Sumnja se i kako je upleten u više slučajeva trovanja, kao i u ubistvo čelnika Vagnera Jevgenija Prigožina. Patrušev takođe ima određeni uticaj na rusku nuklearnu strategiju. Godine 2009. izjavio je da nuklearno oružje nije rezervirano samo za "velike ratove".

SAD su pokušale bolje da upoznaju Patruševa pa ga je savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan prvi put nazvao 25. januara 2021, pet dana nakon inauguracije Džozefa Bajdena. Telefonski su razgovarali još pet puta, a nakon razgovora u novembru u zajedničkom saopštenju naveli su da su razgovarali o "povećanju poverenja između dveju država". Rusija je napala Ukrajinu 13 nedelja kasnije. Prema Patruševu, Zapadu polako ističe vreme, a evropska civilizacija nema budućnost te ide prema najdubljoj ekonomskoj i političkoj krizi. Uz to, smatra i kako je propast Amerike blizu. Zbog njegovih stavova i izjava, veruje se kako Putin nije jedina sila koja sprečava rusku politiku da se okrene prema liberalnijem modelu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading