Prvomajski protesti
Foto: Alo/Tanjug

 Prvomajski protesti su se premestili sa Trga Republike na Trg naroda. Među učesnicima su bili i nekoliko stotina radikala iz crnog bloka, obučenih u crno sa licima skrivenim maskama i kapuljačama. Nedugo nakon početka povorke, počeli su da razbijaju staklene izloge i autobuske stanice.

Policija je intervenisala. Radikali su bacali petarde, vatromete i staklene flaše na njih. Tada su policajci počeli da guraju demonstrante pendrecima, obarajući ljude na zemlju i pritom povređujući nekoliko njih.

Učesnici protesta zahtevaju povećanje plata radnicima, ali takođe izražavaju podršku miru u Gazi, preteći da će ugasiti olimpijski plamen, kako piše "Vašington post", dodajući da su demonstranti zapalili olimpijske krugove.

Na transparentima se mogu videti različite parole, među kojima se ističe "Makrone, mrzimo te iz dna duše".

 

 

Kada je kolona stigla do Place de la Bastilje, policija je pokušala da razdvoji demonstrante u manje grupe. Blokirali su deo Bulevara Volter, gurajući ljude unazad, dok su na trgu počeli da koriste suzavac protiv mase.

Ipak, radikali nastavljaju s vandalizmom, ispisujući antikapitalističke parole po izlozima.

Prvog maja u Francuskoj se tradicionalno održavaju marševi u čast praznika rada. Prema organima za sprovođenje zakona, najavljeno je ukupno 270 akcija, u kojima bi moglo učestvovati od 130 do 150 hiljada ljudi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading