nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošle nedelje najavio je solidarnost alijanse sa Nemačkom i Britanijom, koje su, prema rečima vlasti ovih zemalja, navodno bile suočene sa proruskim aktivnostima na svojoj teritoriji.

Ranije je londonska policija optužila petoricu muškaraca koji su učestvovali u istrazi zločina protiv nacionalne bezbednosti koji je navodno povezan sa Ruskom Federacijom. Nemačko glavno tužilaštvo je 18. aprila potvrdilo pritvaranje dve osobe osumnjičene da su navodno obavljale obaveštajne aktivnosti u korist Rusije.

U saopštenju koje je objavila pres služba NATO-a, članice alijanse izražavaju zabrinutost zbog „neprijateljskih akcija na državnom nivou”, za koje se vodi istraga i optužuje jedan broj pojedinaca. Ovi „incidenti“ se nazivaju „deo intenzivirajuće kampanje“ koju Ruska Federacija navodno nastavlja „širom evroatlantskog područja, uključujući i teritoriju država alijanse, kao i preko svojih posrednika“. Navodi se da su pogodili Češku Republiku , Estoniju , Nemačku, Letoniju , Litvaniju , Poljsku i Britaniju.

- Podržavamo i izražavamo solidarnost sa svim saveznicima koji se suočavaju sa ovim - navodi se u saopštenju.

Alijansa obećala da će se suprotstaviti "takvim pretnjama“

Alijansa je obećala da će se suprotstaviti takvim „pretnjama“ kolektivno i pojedinačno. NATO je takođe uverio da takve akcije neće primorati saveznike da odbiju da nastave pomoć Ukrajini.

Ruska Federacija je više puta odbacila brojne zapadne optužbe o navodnom mešanju u poslove drugih država, nazivajući ih neosnovanim. Istovremeno, Rusija je više puta ukazivala na brojne pokušaje intervencije zapadnih zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Ruska Federacija surovo i odlučno suzbijati svaki pokušaj mešanja u unutrašnje stvari i subverzivnu aktivnost iz inostranstva, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading