SAD
Foto: Alo/Printscreen

 Napetosti su eskalirale na kampusu Univerziteta u Virdžiniji u Šarlotsvilu, gde su protesti uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za kontrolu nereda viđeni na video snimcima kako se kreću po kampu na travnjaku, stavljajući lisice nekim demonstrantima i koristeći, izgleda, hemijski sprej.

Univerzitet Virdžinija je saopštio da su demonstranti prekršili nekoliko pravila univerziteta, uključujući postavljanje šatora i korišćenje pojačane buke. Džim Rajan, predsednik univerziteta UVA, napisao je u poruci da su zvaničnici saznali da su se "osobe koje nisu povezane sa univerzitetom" pridružile demonstrantima na kampusu.

Nije jasno koliko je studenata UVA-e bilo među uhapšenima. Grupa po imenu UVA logor za Gazu, koja je ranije ove nedelje izjavila da je postavila kamp, osudila je odluku univerziteta da pozove policiju, u objavi na Instagramu.

Desetine ljudi su uhapšene zbog neovlašćenog upada ispred Umjetničkog instituta u Čikagu tokom protesta u subotu, nakon što je institut pozvao policiju da ukloni demonstrante, koje su optužili da nezakonito koriste njegovu imovinu, saopštila je čikaška policijska uprava.

 

 

Sukobi nisu eskalirali u hapšenjima na drugim mestima. U En Arboru, propalestinski demonstranti su na kratko prekinuli ceremoniju na Univerzitetu u Mičigenu. Video snimci deljeni na društvenim mrežama prikazuju desetine studenata koji nose tradicionalne pokrivala za glavu i školske šešire i mašući palestinskim zastavama dok prolaze kroz središnji prolaz stadiona Mičigen, uz ovacije i zvižduke hiljada ljudi.

 

 

Ceremonija je nastavljena, a policija kampusa je pratila demonstrante do zadnjeg dela stadiona, ali niko nije uhapšen, prema Kolin Mastoni, portparolki univerziteta. Stavovi o izraelskom ratu u Gazi izazvali su, ponekad nasilne, proteste širom američkih kampusa tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Mnoge škole, uključujući Univerzitet Kolumbija u Njujorku, pozvale su policiju da suzbije proteste. Do sada je policija uhapsila više od 2000 demonstranata na fakultetima širom zemlje. Univerzitet u Mičigenu je jedan od mnogih univerziteta koji su promenili svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodele diploma.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading