Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Delegacija Hamasa napustila je pregovore u Kairu zbog, kako tvrdi, potrebe da se konsultuju sa rukovodstvom te militantne palestinske grupe u Dohi.

"Tajms ov Izrael" piše da su pregovori na "ivici kolapsa" i da je šef CIA odlučio da hitno otputuje u Dohu.

Benjamin Netanjahu poručio je da neće popustiti pod pritiscima i da se izrelske trupe neće povući iz Gaze.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

VOJNA OPERACIJA POČINJE Upravo se oglasio ratni kabinet, Izrael bez milosti!

Erdogan pozvao Zapad da izvrši pritisak na Izrael radi postizanja primirja


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, nakon što je palestinski Hamas prihvatio dogovor o primirju, sve strane, a posebno Zapad, da "izvrše neophodni pritisak na Izrael" kako bi se postigao prekid vatre.

Erdogan je posle telefonskog razgovora sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom naglasio da je pozitivno to što je ta grupa prihvatila dogovor o primirju i dodao da Izrael takođe morada učini korak ka postizanju trajnog primirja. 

"Tokom razgovora, u kojem sam istakao da smatram pozitivnim to što je Hamas doneo odluku na sugestiju Turske, naglasio sam da i Izrael takođe mora da učini korak u cilju postizanja trajnog prekida vatre", objavio je Erdogan na društvenoj mreži Iks, prenosi Tanjug.

 

HAMAS PRIHVATIO USLOVE PRIMIRJA Slavlje na ulicama Gaze, a iz Izraela - HLADAN TUŠ!

Bela kuća: Netanijahu se složio da prelaz Kerem Šalom bude otvoren za pomoć


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

U saoptenju se ističe da je Bajden u razgovoru sa Netanijahuom ponovio "jasan stav o Rafi", preneo je Rojters.

Kako su prethodno javili svetski mediji, Bajden je ponovio u telefonskom razgovoru sa Netanijahuom zabrinutost SAD zbog invazije na Rafu, gde se sklonilo više od milion civila iz drugih delova Pojasa Gaze i zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu.
 

Palestinske vlasti: Vodimo intenzivne razgovore kako bismo sprečili "maskar" u Rafi

Palestinske vlasti saopštile su da održavaju intenzivne razgovore sa regionalnim i međunarodnim faktorima, posebno sa SAD, da spreče "masakr" u slučaju izraelske ofanzive u Rafi, prenela je palestinska zvanična novinska agencija Vafa.

Borelj: Izrael da se odrekne kopnene ofanzive na Rafu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas pozvao je danas Izrael da se odrekne kopnene ofanzive na grad Rafa u jugu Gaze.

"Izraelska naređenja za evakuaciju civilima u Rafi najavljuu najgore: još rata i gradi. To je neprihvatljivo", napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

Iz Turske isplovio brod sa preko 5.000 tona pomoći za Gazu

Brod koji prevozi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze isplovio je danas iz južne Turske ka palestinskoj enklavi.

Ukupno 5.066 tona pomoći, uključujući hranu, proizvode za negu beba, vreće za spavanje i robu bez glutena utovareno je na brod u međunarodnoj luci Mersin pod vođstvom turskog Crvenog polumeseca.

Izraelska vojska poziva Palestince da evakuišu istočna naselja Rafa pred planiranu ofanzivu

Izraelska vojska počela je da poziva Palestince da evakuišu istočna naselja Rafa, koja su blizu izraelske granice, uoči planirane ofanzive na područje u južnom pojasu Gaze.

Civili se pozivaju da se presele u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al-Mavasi i Kan Junis.

Mediji

Yousef Masoud (STR)

 

 

NAREĐENJE HITNO IZDATO Počinje evakuacija! (FOTO)

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio

Galant rekao Ostinu da Izrael mora da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze nakon raketnog baraža iz tog grada na položaje izraelske vojske na granici.

Galant je tokom noćašnjeg razgovora detaljno opisao napore Izraela da postigne sporazum za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre, navodeći da u ovoj fazi Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio postizanje dogovora, saopštila je Galantova kancelarija, preneo je Tajms of Izrael.

Zvanična mapa IDF zone evakuacije

 

 

Vafa: Izraelske snage upotrebile otrovan gas na Zapadnoj obali

Izraelske snage upale su u selo Jatma, južno od grada Nablus na Zapadnoj obali i ispalile metke i otrovan suzavac, prenosi Vafa.

Lokalni izvori rekli su za palestinsku agenciju da je nakon toga izbio sukob sa meštanima sela.

Netanijahu: Izrael se ponovo suočava sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na Holokaust, u Muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, da se Izrael "ponovo suočava sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem'', koji, kako je rekao, traži uništenje Izraela, i to osam decenija nakon završetka Holokausta.

''Hamasov napad 7. oktobra nije bio Holokaust, ali ne zbog odsustva namere da nas uništi, već zbog odsustva sposobnosti'', rekao je Netanijahu, uz ocenu da je Hamas ''imao nameru da poput nacista zbriše jevrejski narod''.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading