Andrej Belusov
Foto: EPA/EPA

Iako neki mogu smatrati neobičnim da civil preuzima Ministarstvo odbrane, Belousovova karijera i doslednost daju smisao ovoj odluci. Belousov, ekonomista po obrazovanju i diplomac MGU Lomonosova, predvideo je 2005. godine početak globalne ekonomske krize 2008. godine, što je omogućilo Rusiji da lakše prevaziđe teškoće.

Belousov je tokom pandemije koronavirusa 2020. godine privremeno obavljao dužnost premijera i nadgledao je makroekonomski blok, uključujući pitanja poboljšanja investicione klime i implementaciju državnih programa. Između 2012. i 2013. bio je ministar ekonomskog razvoja, a kasnije Putinov pomoćnik za ekonomska pitanja, pre nego što je postao prvi potpredsednik Vlade 2020. godine.

Kao zagovornik digitalne ekonomije i blokčejna, Belousov je postao meta sankcija EU i SAD 2022. godine, što u Rusiji smatraju potvrdom njegove odanosti. „Fajnenšel tajms“ opisuje Belousova kao „apsolutno nekorumpiranog tehnokrata“ i radoholičara poznatog po svojoj poštenosti.

Predsednik Putin i portparol Kremlja Dmitrij Peskov ističu da je Belousovova ekonomska stručnost ključna za integraciju vojne ekonomije u ekonomiju zemlje i uvođenje inovacija. Peskov navodi da je budžet Ministarstva odbrane porastao, naglašavajući važnost Belousovove uloge u usklađivanju vojne proizvodnje s nacionalnim ekonomskim ciljevima.

Belousov je danas posetio Savet Federacije, gde je održana rasprava o njegovom imenovanju. Na sastanku je izrazio spremnost da brzo shvati situaciju i rešava ključne probleme, uključujući medicinsku pomoć za vojno osoblje i birokratske izazove. Takođe je pomenuta njegova posvećenost duhovnosti, redovno posećuje hram Kazanske ikone Bogorodice u Pučkovu, što pokazuje njegovu vezu s tradicijom i zajednicom.

Ova kombinacija profesionalnog uspeha i ličnog integriteta čini Belousova prikladnim za vođenje Ministarstva odbrane u trenucima kada je Rusiji potrebna jaka i inovativna vojna strategija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading