Robert Fico
Foto: Printscreen/Printscreen

Robert Fico vratio se na vlast u Slovačkoj krajem 2023. godine. Na čelu države bio je pre toga dva puta, od 2006. do 2010, i zatim ponovo od 2012. do 2018. godine.

Još tokom kampanje prošle godine, Fico je najavio da će zajednos sa svojom strankom SMER-SSD nastoajati da se članica NATO-a Slovačka pridruži Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o podršci Ukrajini.

Odbio da isporuči oružje Ukrajini

Ficovi stavovi odražavaju tradicionalno prijateljska osećanja prema Rusiji među mnogim Slovacima, koji su ojačali na društvenim mrežama od početka rata u Ukrajini.

Takođe je obećao da će prekinuti vojne isporuke Ukrajini i težiti mirovnim pregovorima - blisko liniji mađarskog lidera Viktora Orbana.

Fico je jedan od trojice slobodarskih lidera u Evropi, uključujući Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Viktora Orbana, premijera Mađarske.

Protivi se sankcijama Rusiji, i često je javno dovodio u pitanje sposobnost ukrajinske vojske.

U intervjuu za AP naglasio je da nikakva količina zapadnog oružja koje stiže u Ukrajinu neće promeniti tok rata. Rekao je da Evropska unija i SAD treba da iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da postignu kompromis, preneo je Glas Amerike.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading